Меню

«

»

Підкорення гори «Героїв Небесної сотні» працівниками біолого-природничого факультету присвячено 25-річниці Конституції України

30 червня 2021 року працівники біолого-природничого факультету здійснили сходження на вершину гори «Героїв Небесної сотні». Поїздка була організована головою профспілкового бюро факультету Філь Н.Т. Мандруючи ми насолоджуємося, збагачуємося та пізнаємо чарівні куточки нашої України.

У Карпатах гір багато, проте є серед них особливі, які запам’ятовуються, які заворожують. Гора «Героїв Небесної Сотні» – це вершина українських Карпат, висота якої сягає 890 м над рівнем моря; розміщена в гірському масиві Сколівські Бескиди у с. Довге-Гірське. Найвищу в Дрогобицькому районі гору, що мала офіційну назву Горб (в народі – Коньова) у 2014 р. перейменували на честь героїв, які полягли від куль снайперів на Майдані та загинули на полі бою на сході України.

Наша мандрівка по селі Довге-Гірське розпочалася з відвідинами джерела місцевої мінеральної води «Нафтуся», яке розташоване у підніжжі гори.  Ґрунтовою дорогою розпочали здійматися вгору. Спочатку дорога досить полога, але уже незабаром стає стрімкою і так триватиме достатньо довго. Відлік пройденого маршруту нам  зробили місця-зупинки «Хресної Дороги», на яких окрім ритуальних споруд (каплички та хрести) є також лавочки, на яких ми перепочивали та набиралися сил. Ближче до вершини розташовується меморіальний комплекс Героям України.

Та все ж наполегливість і дружні зусилля дали можливість подолати цю вершину. І перед нами відкрилася панорама, яка запам’ятається на все життя. У далечині село Довге-Гірське з його іграшковими хатинками, видніються залишки греблі «Карпатське море», бетонований міст через річку Стрий. Усе таке маленьке і казкове, а до горизонту видніються лишень гори.

Розповідати можна багато, проте усе таки це варто раз побачити.