Меню

«

»

Великодні подарунки для дітей ВПО та дітей з особливими потребами

Минулої суботи, 25 березня 2023, до великого вже нині ґрона закордонних дарчинців, котрі від початку повномасштабної війни росії проти України надають гуманітарну допомогу для внутрішньо переміщених осіб, якими опікується наш університет, долучилися громадські організації з Німеччини та Польщі. Цього разу до нас завітали пані Барбара Бенц із громадської організації SchutzengelWerk gGmbH з Берліна та пан Пйотр Длуґош із Товариства «Pojutrze», яке провадить волонтерсько-громадську діяльність у польському місті Конін. Гуманітарна допомога, яку привезли наші дарчинці, була в індивідуальний спосіб переказана дітям ВПО, які мешкають у гуртожитку № 5 нашого університету, та хворим дітям і сиротам із багатопрофільного навчально-реабілітаційного центру «Гармонія» у Бориславі.

Польські та німецькі діти різного віку, з різних навчальних закладів, зібрали індивідуальні пакунки зі святковими подарунками для кожної української дитини. Барбара Бенц та Пйотр Длуґош наголошували під час зустрічей, що ці пакунки – знак солідарності та приязні з Україною, знак того, що наші українські діти мають багато приятелів за кордоном, які – разом із цими пакунками – передають частинки своїх сердець та велике бажання, аби перемога України над російським агресором була якнайшвидшою.

У нашому гуртожитку гостей-дарчинців привітали Володимир Думич – начальник відділу інформаційної діяльності та молодіжної політики Дрогобицького університету, Роман Шлярп – перший заступник голови Дрогобицької районної військової адміністрації, Віра Меньок – керівниця Полоністичного науково-інформаційного центру Дрогобицького університету, Андрій Кухар – в.о. директора навчально-реабілітаційного центру «Гармонія» у Бориславі, Тамара Козій – провідний концертмейстер кафедри вокально-хорового, хореографічного та образотворчого мистецтва, Микола Савчин – комендант гуртожитка № 5. Привітальні промови виголосили Роман Шлярп та Володимир Думич.

Щирі емоції викликало музичне привітання, яке приготувала Тамара Козій зі створеним нею музичним гуртом «Намисто», до складу якого входять виконавиці-аматорки з Херсона, Харкова, Ірпеня, Запоріжжя, Дніпра, котрі мешкають у нашому гуртожитку. Гурт «Намисто» – це особливий символ єдності України у боротьбі зі споконвічним ворогом росією, співоче втілення твердого переконання, що наш народ – нездоланний як у своїй священній боротьбі за свободу й незалежність, так і в нашій українській пісні, що береже й несе через віки наш національний культурний код. І, звісно, найбільша радість чекала на дітей, адже кожна дитина, від наймолодшої до вже дорослої, отримала свій власний пакунок із подарунками.

У Бориславському навчально-реабілітаційному центрі «Гармонія» зустріч із вихованцями – дітьми з особливими потребами – була надзвичайно зворушливою. Діти раділи гостям, дякували за подарунки, запрошували знову до них приїхати. Андрій Кухар розповів про центр, провів цікаву екскурсію. Сподіваємося, що до цього особливого місця у Бориславі, як і до університетських підопічних дітей ВПО, наші німецькі та польські дарчинці ще неодноразово приїдуть, а також завітають із допомогою до інших сиротинців та будинків для дітей-інвалідів, які є на теренах Дрогобицького району, про що гостям розповів пан Роман Шлярп.

Ініціатором та координатором реалізації гуманітарної допомоги для дітей виступив Полоністичний науково-інформаційний центр імені  Ігоря Менька Дрогобицького державного педагогічного університету імені Івана Франка.

Віра Меньок,

керівниця Полоністичного науково-інформаційного центру