Меню

«

»

V Дні Австрії у Дрогобичі

23 – 30 квітня 2017 р. уже вп’яте пройшли традиційні Дні Австрії в Дрогобичі, організовані Австрійською бібліотекою.
24 квітня у Львівському обласному академічному музично-драматичному театрі ім. Юрія Дрогобича відбулася урочиста церемонія відкриття. З вітальними словами виступили організатори заходу: керівник Австрійської бібліотеки доцент Ярослав Лопушанський, міський голова Дрогобича Тарас Кучма, ректор Дрогобицького педуніверситету професор Надія Скотна, а також почесні гості, серед них – колишній віце-канцлер і федеральний міністр науки і освіти Австрії д-р Едгард Бусек та посол, керівник департаменту культурної політики при Федеральному міністерстві Європи, інтеграції та закордонних справ Австрії д-р Тереза Інджайн. Після обіду пройшли інші офіційні заходи – прийоми делегацій у мерії, університеті та педагогічному ліцеї, під час яких, зокрема, були підписані договори про двосторонню співпрацю між ДДПУ ім. Івана Франка та Педагогічним інститутом Штирії (Австрія) й Вроцлавським університетом (Польща), а згодом було відкрито інформаційне бюро європейської стипендіальної програми Erasmus+ у Франковому виші. Культурну програму першого дня завершили фотовиставка зальцбурзького фотографа д-р Елізабет Вайнек на тему “Галичина: світ праці і життя” та спільний виступ штирійської музичної капели “Wolfsberger Dorfmusikanten” і заслуженого Прикарпатського ансамблю пісню і танцю України “Верховина” у Народному домі ім. Івана Франка.
Стрижневим науковим елементом Днів Австрії стали триденні семінари “Рефлексія етнічно-культурної багатогранності: історія, культура, архітектура та звичаї Штирії і Галичини” й “Австрійсько-українські літературні, мовні та культурні взаємини”. Для студентів і вчителів німецької мови було проведено лінгвокраїнознавчий семінар “Від художнього до функціонального тексту: дидактичні зауваги до уроків країнознавства на основі моделі Сабіни Шмельцер-Айбінґер” (лектор – маґ. Бірґіт Гефлер, Віденський педагогічний інститут) та майстер-клас із надання першої медичної допомоги проф. Йоганни Вольфрам (Відень).
В рамках проведення Днів Австрії було проведено літературні читання “Епоха, занепад, випадок” (книга “Зимовий сад” штирійської письменниці Валері Фріч), “Жак Калло і винайдення індивідуума” (інсбрукський письменник Бернд Шухтер), “Крістіан Лойдль і Назар Гончар – дружба поетів між Австрією та Україною” (проф. Ева Лавріц, Інсбрук; доц. Христина Назаркевич і Юрко Прохасько, Львів), презентації найновіших видань із проблем міжкультурних взаємодій (серед них ювілейний збірник на пошану завідувача кафедри практики німецької мови доц. Василя Лопушанського з нагоди 60-ліття), дегустація штирійських вин із галицькими пиріжками і сиром та кримсько-татарськими солодощами тощо.
На завершення Днів австрійської культури наші іноземні гості отримали змогу особисто ознайомитися з історико-культурними пам’ятками, традиціями і побутом Галичини й Буковини. У цьому їм допомогли екскурсії 925-літнім Дрогобичем, його сусідами Трускавцем і Бориславом, а також триденна науково-культурна подорож “Храми, монастирі і замки: екскурс в історію культури Західної України”, що пролягла через Стрий, Болехів, Гошів, Долину, Калуш, Івано-Франківськ, Коломию, Чернівці, Чортків, Тернопіль, Збараж, Вишнівець, Кременець, Почаїв, Броди, Олесько, Львів – рідні пенати австрійських письменників Германа Блюменталя, Манеса Шпербера, Карла-Еміля Францоза, Йозефа Рота та місця плодотворної візуалізації спільної українсько-польсько-австрійської історії.