Меню

«

»

Школа арбітрів доцента Романа Проця – від рівня аматорів до категорії FIFA

Знаковою подією ознаменувався початок 2023 року для Школи арбітрів доцента Романа Проця. У січні FIFA щороку затверджує та оприлюднює список рефері, які здобувають право на проведення міжнародних змагань під її егідою, а для представників Європи і під егідою UEFA. Безумовно, працювати на найпрестижніших поєдинках Чемпіонатів світу, Європи, Ліги чемпіонів та інших популярних міжнародних футзальних форумах серед національних збірних і кращих клубних команд – це заповітна мрія кожного арбітра!

Досягти цієї вершини неймовірно складно через надзвичайно високу конкуренцію, адже квота України у міжнародному чоловічому списку футзальних рефері складає лише 4 місця, має, окрім жорстких вимог до високого рівня фізичної, теоретичної, методичної підготовленості, володіння англійською мовою, ще й вікові обмеження: не молодше 25-ти і не старше 45-ти років та мінімальний стаж арбітражу на найвищому національному рівні (Екстра/вища ліга) – не менше 5 років.

І ось така мрія здійснилася для наставника Школи арбітрів доцента кафедри теорії та методики фізичного виховання і спорту Романа Проця та одного з найкращих його вихованців, випускника нашого університету Ореста Дуцяка! Отримавши з січня 2023 року категорію FIFA, двадцятип’ятирічний магістр фізичної культури Орест Дуцяк став наймолодшим футзальним арбітром, якому це вдалося!

Щоб не зупинятися на досягнутому, а виховувати нових професіоналів арбітражної справи, фахівці нашого університету Роман Проць та Орест Дуцяк підготували і провели триденний обласний науково-практичний семінар, який відбувся у Львові 13 – 15 січня 2023 року на базі новітнього спортивного комплексу «Боско-Арена».

У перший день семінару його учасники, серед яких були студенти факультету здоров’я людини та природничих наук Тарас Козак (ФК-110М), Назарій Лизан (ФК-110М), Максим Проць (ФКС-16Б), Артем Захаров (ФКС-16Б), Богдан Білий (ФКС-22Б) і випускник Микола Герчук, в сучасному конференц-залі «Боско-Арени» розглядали теоретико-методичні складові вдосконалення футзальних рефері та детально вивчали Циркуляр FIFA (1806) щодо тлумачення останніх змін до Правил гри – 2022/23.

Другий і третій дні семінару присвятили практичним заняттям у новітньому ігровому залі «Боско-Арени». Учасників розподілили на бригади, які провели 18 матчів благодійного відкритого Кубку Львівщини «NICE GUYS», кожен з яких відразу аналізували досвідчені наставники – спостерігачі Екстра ліги. У цьому аспекті Роману Процю допоміг відомий львівський фахівець Андрій Лютий.

Слід зазначити, що Школа арбітрів при нашому університеті функціонує вже 20 років. До її створення і підтримки у 2003 році доклалися тодішній ректор університету професор Валерій Скотний, віце-президент Асоціації футзалу Львівщини, декан факультету фізичного виховання професор Микола Лук’янченко та президент Асоціації футзалу України, завідувач кафедри футболу Національного університету фізичного виховання і спорту професор Геннадій Лісенчук, а реалізувати поставлені високі цілі довірили тоді ще викладачеві кафедри спортивних дисциплін і методики їх викладання Роману Процю.

У вересні 2003 року до Школи арбітрів приєднався першокурсник Олег Дуцяк, у 2009 році він залучив до занять свого молодшого брата Ореста, який навчався у школі, а згодом теж п’ять років за спеціальністю «Фізична культура» в нашому університеті. Разом із наставником брати доклали багато зусиль і наполегливої праці від аматорського рівня до дебютного арбітражу в футзальній Екстра-лізі України (17 вересня 2017 року), а згодом до проведення фінальної серії плей-оф і «золотих» матчів за чемпіонство («Ураган» Івано-Франківськ – «Продексім» Херсон 17 – 18 травня 2021 року), а в сьогоденні до категорії FIFA… 

Вітаємо Романа Проця та Ореста Дуцяка з вагомим досягненням та бажаємо нових високих здобутків.