Меню

«

»

Міжнародна конференція «Феномен мистецтва як проблема філософії і культури Срібного віку»

28 – 29 квітня 2017 року відбулася Міжнародна конференція «Феномен мистецтва як проблема філософії і культури Срібного віку», яку організувала кафедра філософії імені професора В.Г. Скотного.

Традиція проведення таких конференцій була започаткована у 1996 році і викликана актуальним завданням осмислення витоків сучасності. Представники Дрогобича, Львова, Чернівців, Полтави, Києва і Москви впродовж двох днів розмірковували над проблемами мистецтва. У центрі особливої уваги був аспект співвідношення мистецтва і життя – пріоритетів мистецької діяльності і вибудовування гідного для людини життя. Питання онтології мистецтва, його значущості для перевтілення людини і тих засобів, які воно здатне надати людині, піднімалося у доповідях професора Національного університету «Львівська політехніка» Віктора Петрушенко, доцента Київського національного торгово-економічного університету Миколи Ліпіна, професора Володимира Возняка, студентки ІV курсу історичного факультету (спеціальність «Філософія») Тетяни Горщар. Осмислення специфіки мистецтва у різноманітних вимірах цієї проблеми стало предметом розгляду у доповідях доцента Української академії друкарства (Львів) Сергія Сімоненко, доцента Чернівецького національного університету Романа Рошкульця, доцента Олександра Ткаченка. Характер мистецьких засобів і тих способів, за посередництвом яких мистецтво реалізує свої цілі, зацікавив доцента Львівського медичного інституту Оксану Петрушенко, професора Віру Лімонченко, старшого викладача Мар’яну Галущак.

Але характерною рисою конференції була жива дискусія і діалогічно-запитувальний спосіб проведення, що дозволило зробити активними учасниками усіх присутніх і перетворити конференцію на свято для тих, хто мислить.