Меню

«

»

Культурні проекти Австрійської бібліотеки та Центру євроінтеграції

7 березня 2017 р. в актовій залі університету відбулися одночасно два культурні проекти: «Літературний подіум Дрогобича», започаткований Австрійською бібліотекою і Центром євроінтеграції, та «Карпатська літературна резиденція», ініційований готельно-відпочинковим комплексом «ТАОР Карпати». Гостями цікавої літературної зустрічі були львівський літературознавець і перекладач, есеїст і публіцист Юрко Прохасько, один з найвідоміших сучасних українських письменників, журналіст і перекладач Юрій Винничук, український поет прозаїк і публіцист Андрій Любка та польський літературознавець і есеїст, куратор щорічного фестивалю української культури в Познані „UkrainskaWiosna“ Ришард Купідура. Модератором заходу був доцент Ярослав Лопушанський.

Темою зустрічі стала доволі контроверсійна проблема «Що таке «галицька література» і чому можлива її історія?» Свою літературознавчу парадигму запропонував Юрко Прохасько, у творчості якого література (україномовна, німецько- і польськомовна) Галичини посідають особливе місце. У дискусії про ці літературознавчі аспекти взяли участь почесні гості «Карпатської літературної резиденції» Юрій Винничук, Ришард Купідура та Андрій Любка, які розповіли також про свої творчі здобутки і плани.

На завершення зустрічі відбулася презентація нової публікації Австрійської бібліотеки, книга «Повернення. Антологія німецькомовної літератури Галичини та Буковини» / Упор. Я.Лопушанського, Н.Дашко та І.Ошуст (Дрогобич, Посвіт 2016, 500 с.)