Меню

«

»

Польська філологія філологічного факультету та інститут музичного мистецтва – учасники Міжнародного літературно-культурознавчого проекту «Діалог Двох Культур»

Як уже стало традицією, 4 вересня 2019 року, в день народження великого польського поета Юліуша Словацького, у його рідному місті Кременці розпочався Міжнародний літературно-культурознавчий проект «Діалог Двох Культур», що його впродовж двадцяти років ініціюють та організують поет, член Спілки польських письменників Маріуш Ольбромський та історик мистецтва Уршуля Ольбромська. Цьогоріч проект відбувся під патронатом Міністерства культури та національної спадщини РП, Генерального Консульства РП у Луцьку та ректора Люблінського католицького університету Івана Павла ІІ. Організаційне та фінансове сприяння – головно з боку Сенату Речі Посполитої Польщі, Фундації «Допомога полякам на Сході» та Музею Юзефа Пілсудського в Сулеювку. З українського боку головним організатором події виступив Літературно-меморіальний музей Юліуша Словацького в Кременці у співпраці, зокрема, з Інститутом літератури імені Т.Г. Шевченка Національної академії наук України, Інститутом Івана Франка НАН України у Львові, Національною спілкою письменників України.

Частини двох минулорічних реалізацій «Діалогу Двох Культур» відбувалися в Дрогобичі та Нагуєвичах, на базі Дрогобицького державного педагогічного університету імені Івана Франка, під патронатом ректора професора Надії Скотної. Цьогорічна реалізація проекту відбулася у Кременці та інших мальовничих історичних місцях Тернопільщини (Збараж, Вишнівець, Підкамінь). Активними учасницями події були студентки-полоністки III та IV курсу філологічного факультету Вікторія Григорчук, Лілія Зубар, Уляна Стець, Марта Клименко, Роксолана Пристай, Уляна Павлишин, Анастасія Марчак та маґістрантка й аспірантка інституту музичного мистецтва Ольга Мичко та Юлія Осмачко. Завдяки запрошенню польських ініціаторів проекту та фінансуванню з боку польських організаторів, студентки могли брати активну участь у чотирьох днях «Діалогу Двох Культур» (4 – 7 вересня 2019 р.). Їхня програмна участь мала різноманітний характер, поширювалася на літературно-мистецьку, культурознавчу та літературознавчу складові цієї непересічної і вельми представницької події, яка завоювала широке визнання як у Польщі, так і в Україні.

Інавґураційний день «Діалогу» розпочався урочистою літургією в Кременецькому римо-католицькому костелі св. Станіслава, яку відправили, зокрема, архієпископ-митрополит Львівський Мєчислав Мокшицький та ксьондз професор Антоні Дембінський, ректор Люблінського католицького університету Івана Павла ІІ. Відтак відбулося покладання квітів біля пам’ятника Тараса Шевченка та читання й покладання квітів на могилі матері Юліуша Словацького Саломеї Словацької. Фраґменти з листів поета до матері та присвячений їй вірш «Розстання» в ориґіналі та в українському перекладі Олени Пчілки читали Роксолана Пристай, Уляна Павлишин та Анастасія Марчак. Був це надзвичайно зворушливий елемент програми, наші студентки блискуче впоралися з цією почесною місією. Відтак інавґураційний день був насичений різноманітними важливими подіями, виступами знаних осіб (скажімо, академіка НАН України Миколи Жулинського та провідного в Україні польського філолога професора Ростислава Радишевського), а увінчав його поетично-музичний спектакль студенток Дрогобицького університету, присвячений 210 річниці від дня народження Юліуша Словацького, що відбувся у Кременецькому музеї поета – геніального співця Польщі й України, а назва його звучала рядками з його поезії: «Душа-ластівка далеко від землі…». У цій поетично-музичній імпресії виступили: Уляна Павлишин, Роксолана Пристай, Анастасія Марчак, Вікторія Григорчук, Лілія Зубар, Уляна Стець, Марта Клименко (польська філологія) та Юлія Осмачко й Ольга Мичко (Інститут музичного мистецтва). Концепція і режисура доцента Віри Меньок, викладач класу фортепіано – доцент Олександра Німилович. Усі учасники й гості «Діалогу» одностайно визнали, що цей поетично-музичний спектакль, реалізований студентками Дрогобицького університету, був головною окрасою всього цьогорічного проекту. Поетчно-музична імпресія «Душа-ластівка далеко від землі…» буде показана також у Дрогобичі, в університетській актовій залі: як самостійна подія 4 жовтня та 20 листопада 2019 року як частина щорічного Міжнародного науково-мистецького проекту «Друга Осінь», організованого Полоністичним науково-інформаційним центром імені Ігоря Менька.

Окрім літературно-мистецької, була й науково-дослідницька форма участі студенток-полоністок у літературознавчій конференції «В літературному горнилі». Лілія Зубар, Вікторія Григорчук та Уляна Стець під науковим керівництвом доцента кафедри світової літератури та славістики Віри Меньок підготували наукову доповідь, доповнену мультимедійною презентацією, на тему ««Наше місто може пишатися…»: про Казімєжа Вєжинського, Івана Франка та Бруно Шульца у передвоєнному дрогобицькому гімназійному часописі «Молодь»». Доповідь була сприйнята як цікаве, професійно підготовлене та концептуально важливе дослідження, котре нагадує, що живемо на багатокультурній землі, тож необхідно знати її історію і шанувати різні культурні ідентичності.

У цьогорічному «Діалозі Двох Культур» польську філологію філологічного факультету гідно представили також академічно-наукові працівниці кафедри світової літератури та славістики доцент Віра Меньок та доцент Ганна Іваночко, котрі виголосили у Кременці та у Варшаві, на завершення проекту 21 вересня 2019 року, наукові доповіді: ««Не станеться нічого більше. Все вже сталося…»: «тост» за Юліуша Словацького у «Срібному та чорному» Яна Лєхоня» (Віра Меньок), «Поезія Казімєжа Вєжинського в українських перекладах» (Ганна Іваночко).

Сподіваємося, що й надалі студенток-полоністок та викладачок кафедри світової літератури та славістики, яка є гарантом напряму підготовки з польської філології в Дрогобицькому державному педагогічному університеті імені Івана Франка, запрошуватимуть до участі у щорічному Міжнародному проекті «Діалог Двох Культур».

Віра МЕНЬОК,

доцент кафедри світової літератури та славістики, керівник Полоністичного науково-інформаційного центру імені Ігоря Менька

Світлини: Уляна СТЕЦЬ, Лукаш ВЄЧОРЕК (Музей Юзефа Пілсудського в Сулеювку)