Меню

«

»

Профорієнтація розпочинається з початкової школи

24 травня 2023 року кафедра технологічної та професійної освіти приймала гурт юних гостей – зі своєю наставницею, вчителькою Лесею Гизюк до нас завітали учні 3-А класу ліцею №4 імені Лесі Українки Дрогобицької міської ради. Веселий гамір заполонив коридори факультету фізики, математики, економіки та інноваційних технологій. Для школярів тут було цікавим усе: красива будівля інституту, широкі масивні сходи, великі вікна, відлуння кроків у коридорах, дзвінки, такі ж, як у школі, аудиторії, лабораторії, майстерні.

Завітали школярі й у навчально-наукову лабораторію «Мистецька Бойківщина». Для них справжніми відкриттями стали зразки старовинного вишиття, сорочки, рушники, домоткане полотно, ручнопрядені нитки. Все хотілося розгледіти докладно, спробувати на дотик сувій полотна, торкнутися до ткацького верстата. Юні дослідники цікавилися кольорами ниток, якими вишивали у давнину, технологією виготовлення домашнього полотна, ручними способами пошиття одягу, кількістю швів і технік вишивання. Особливе захоплення викликали сорочки, рушники, серветки, вишиті майбутніми вчителями трудового навчання та технологій.

Студентка ІІІ курсу Ольга Закревська розповіла школярам, як вона вивчає технології вишивки, продемонструвала свої творчі розробки, зразки швів і порадила одягати вишиту сорочку не лише до свят та пишатися приналежністю до українського народу.

Зацікавилися юні дослідники й декоративними солом’яним «павуком» та писанками. Після розповіді про традиції соломоплетіння, виготовлення таких прикрас для оселі, у багатьох із них з’явилося бажання заготувати житньої соломи та спробувати сплести схожий виріб. Про писанки діти знають дуже багато, адже розписують їх на уроках трудового навчання. То ж ми залюбки поспілкувалися про природні барвники для писанок, про отримання воску, конструкцію писачків, прийоми розпису орнаментів і міфологічний світ бойківських писанок. Учні 3-А класу отримали у подарунок методичну розробку з орнаментами писанок різних регіонів України.

Відшуміли сьогодні дитячі голоси у приміщенні факультету, але, сподіваємося, пройде зовсім небагато часу, і маленькі школярики стануть юнаками й дівчатами, які в майбутньому оберуть почесний фах вчителя.

Галина ЛІЩИНСЬКА-КРАВЕЦЬ,

старша викладачка кафедри технологічної та професійної освіти, завідувачка навчально-наукової лабораторії «Мистецька Бойківщина»