Меню

«

»

«Відроджуємо свою автентичність – зміцнюємо свою ідентичність!»

Саме під таким гаслом у першу неділю вересня в Стрию відбувалося традиційне святкове дійство – День автентичної ноші (костюма), в якому активну участь брали викладачі кафедри технологічної та професійної освіти Галина Гром та Надія Кузан.

Відродження традицій виготовлення і культури вжитку автентичного одягу в Україні, його популяризація, створення потужної платформи для спілкування музейних і педагогічних працівників, приватних колекціонерів, мистецтвознавців, етнографів, етнодизайнерів, майстрів декоративно-ужиткового мистецтва та фотомитців – такою була тематика і дух свята.

Крім демонстрування автентичного одягу XVIII – ХІХ ст. з музейних і приватних збірок, відбувалися майстер-класи, які викликали щире захоплення юних стриян. Доцент Надія Кузан провела майстер-клас із виготовлення жіночих торбинок й інших давніх аксесуарів. Важливою частиною свята було проведення лекторію, присвяченого різним аспектам дослідження та збереження народної ноші, на якому викладач Галина Гром виступила з доповіддю, присвяченою дослідженню елементів художнього ткання в автентичних сорочках Жидачівщини.