Меню

«

»

Święty Mikołaj przychodzi do nas… (Святий Миколай приходить до нас…)

Під подушкою, у шкарпетці, або в черевику – саме там, відповідно до традиції, вранці 6 грудня малята можуть знайти подарунки від польського святого Миколая. В основному – це цукерки або маленькі іграшки. Ця традиція підтримується протягом століть на згадку про святого єпископа Миколая, який усе життя допомагав бідним і тим, хто в потребі. З плином часу, християнська традиція переплелася зі світською, і сучасний Миколай, на практиці, замінив святого Миколая єпископа. 6 грудня у Польщі відзначають «Миколайки», тобто День святого Миколая. Це день подарунків і надзвичайних подій.

Мабуть, усі дорослі, як і діти, люблять і з нетерпінням чекають свята Миколая. Саме цей день приносить у життя людей краплинку радості та дива.

6 грудня 2017 р. у приміщенні філологічного факультету відбувся захід «Święty Mikołaj przychodzi do nas». Першим етапом проведення заходу став краєзнавчий семінар, під час якого викладачі кафедри світової літератури та славістики під керівництвом завідувача професора Лесі-Роми Кравченко представили свої доповіді на тематику «Різдвяні свята у Польщі».

У другій частині свята, ведучими якого були студентки групи УП-46Б Іванна Полоцька та Ганна Калинич, гості побачили виступ студентів-полоністів І – ІV курсів та магістрів денної і заочної форми навчання. У програмі передріздвяного дійства прозвучали колядки «Północ już była» у виконанні студентів І курсу, «Wśród nocnej ciszy» – ІІ курсу, «Dzisiaj w Betlejem» – ІІІ курсу,  «Bóg śię rodzi» – студентів-магістрів. Слухачі переглянули презентацію «Historia o Świętym Mikołaju». Студенти ІІ курсу продемонстрували майстер-клас із виготовлення новорічної прикраси (підсвічника). Магістр Ксенія Віленська підготувала вікторину на тему «Різдво у Польщі».

Родзинкою свята став виступ наймолодшої учасниці – учениці 5 класу ЗСШ № 15 Марти Єдліцкої, яка подарувала гостям три чудові колядки «Przybieżali w Betlejem», «Zaśnij, dziecino», «Zapłonęła gwiazda».

На завершення всі учасники та гості заспівали пісню «A Mikołaj pędzi». Організатор свята доцент кафедри світової літератури та славістики Ганна Іваночко нагородила учасників грамотами, а Святий Миколай (Олексій Козаков) подарував солодощі усім, хто був активний на святі і чемним протягом року.

Бажаємо всім щедрого Миколая та веселих свят!

W Dniu Świętego Mikołaja wielu pięknych niespodzianek dla Państwa rodziny życzymy, równie pięknych chwil bez liku, dużo śniegu, łyżew, nart i sanek i żadnych przeszkód w życiu. Życzymy także niezmiennej pogody ducha, a także spokoju i wiary w siebie, dużo śmiechu i swobody, słodkich pierników i pięknych bajek!

Ганна Калинич (УП-46Б)