Меню

«

»

Подорож студентів-філологів до національно-культурних святинь

25 – 26 жовтня 2019 року студенти філологічного факультету під керівництвом доцента кафедри світової літератури та славістики Василя Зварича здійснили мандрівку до культурно-історичних міст нашої країни – Кам’янця-Подільського та Хотина.

Місто Кам’янець-Подільський часто називають «квіткою на камені». У ньому панує особлива атмосфера Середньовіччя, яку творить, передусім, гордість та символ міста – старовинна фортеця (XIV ст.), легендарна твердиня над Смотричем, одне з семи чудес України. Студенти були подивовані її красою й неповторністю, зарядилися позитивними емоціями та неймовірними враженнями від екскурсії самим містом, а особливо каньйоном.

Своєю величною красою вразила і Хотинська фортеця (XIII ст.), яка також є одним із семи див України. Неймовірні краєвиди, Дністер, води якого омивають фортецю, історичні артефакти – незабутні й неповторні.

Акордом дводенної подорожі стала екскурсія до Кришталевої печери – перлини Придністровського Поділля, однієї з найбільших гіпсових печер Європи, яка розташована в селі Кривче Тернопільської області. Екскурсантів вразили геологічні дива природи, які формувалися впродовж століть, блиск і гра барв підземних шедеврів. Про цю печеру згадується ще в письмових джерелах початку XVIII ст. Під час другої світової війни у ній переховувалися воїни УПА. Загони НКВД, щоб знищити повстанців, підірвали вхід до печери. Відновити його вдалося лише на початку 60-х років минулого століття. Цікавими й романтичними були легенди про «господаря» та мешканців печери, які розказав екскурсовод.

Студенти-філологи висловлюють щиру подяку доценту Василеві Зваричу за пізнавальну та захоплюючу подорож до національно-культурних святинь України, за унікальну зустріч із Красою, творену природою й людьми.