Меню

«

»

Подорож ліцеїстів-переможців олімпіад та конкурсів до міста Жовква

Вдалим цьогоріч був виступ ліцеїстів на олімпіадах та конкурсах різних рівнів. Так, у ІІ (міському) етапі предметних олімпіад учні ліцею здобули 70 перемог, зокрема: 19 перших місць, 29 других та 22 третіх. В обласному етапі ліцеїсти вибороли 5 других та 14 третіх місць. У конкурсі-захисті науково-дослідницьких робіт учнів-членів Малої академії наук України у ІІ (обласному) етапі учні ліцею завоювали 8 перших, 11 других та 4 третіх місць, а на Всеукраїнському рівні – 1 друге та 3 третіх місця. Не менш вдалим був виступ ліцеїстів і на предметних турнірах: 7 разів ставали переможцями в області. У ліцеї вже стало доброю традицією нагороджувати переможців різноманітних конкурсів поїздками видатними та історичними місцями України.
14 травня 2018 року учні ліцею, за підтримкою керівництва, здійснили мандрівку до мальовничого та багатого на пам’ятки, збудованого за принципом «ідеального міста» доби Ренесансу, міста Жовква – прикладу «живої історії».
Першою зупинкою була дерев’яна церква св. Трійці. Храм розташований на східній околиці міста у так званому Львівському передмісті та споруджений у 1720 році коштом парафіян і королевича Владислава Собєського на місці згорілої церкви у 1717 році.
Друга зупинка – площа Ринок, яка теж належить до історичних пам’яток Жовкви. На площі екскурсоводи провели загальнооглядову екскурсію та коротко розповіли про кожну архітектурну пам’ятку міста, які згодом оглянули ліцеїсти. Найбільше запам’яталися Жовківський замок та Костел св. Лаврентія.
Після екскурсії містом екскурсанти вирушили до Крехівського монастиря, де один із монахів розповів про історичні події, пов’язані з духовною спорудою, та про василіанський монаший чин.
Ліцеїсти почерпнули багато цікавого та корисного, збагатили свої знання з історії краю.
Висловлюємо щиру подяку директору Липницької ЗОШ І-ІІ ступеня Жовківського району Ярославу Суховичу, методисту відділу освіти Жовківської райдержадміністрації Омеляну Боровцю, директору ліцею Ользі Заяць, педагогам та водієві автобуса Володимиру Тезбіру за змістовну та пізнавальну екскурсію.

Марко КОТІВ,
учень групи П-14