Як отримати стипендію?

В теперішній час фундації та організації-грантодавці отримують в середньому 300-500 аплікаційних форм на отримання стипендії. У формулярах вони бачать тільки номер, під яким проходить кандидат, та загальну інформацію. Виходячи з цього складним видається зробити вибір та обрати потенційних кандидатів не провівши особисту співбесіду. Тому дуже важливо, щоб ваша аплікаційна форма виділялась із превеликої кількості інших та була відібрана на наступний етап випробовування.

 

  • Вимоги до кандидата

 

Перш за все хочеться звернути увагу на те, що у кожної програми свої вимоги до пакету документів та до аплікаційної форми. Перед поданням заяви необхідно уважно ознайомитись із вимогами до оформлення та дізнатись яку інформацію комісія з відбору бажає почути від вас. Якщо ви невпевнені, чи правильно ви все зрозуміли, не вагайтеся звертатись з питаннями до інформаційного центру за контактами, які завжди указані на сайті тієї чи іншої організації, фундації, тощо. Якщо стипендія передбачає написання конкретного проекту, уважно вивчіть мету та очікувані від цього проекту результати. Якщо стипендію надає приватна організація – зберіть якомога більше інформації про цю організацію, її цілі та діяльність, адже забагато інформації ніколи не буває.

 

  • Критерії відбору

 

Подавайте свої заявки тільки на ті стипендії, які відповідають вашим інтересам та на ті, чиїм вимогам відповідаєте ви. Уважно прочитайте всю інформацію стосовно критеріїв відбору та умов участі. Вивчите всі деталі щодо бажаного віку подавців, національності, статі, мовних навичок. У разі якщо вам все ж якоїсь інформації бракує або залишаються важливі питання, на які ви не можете знайти відповіді – пишіть координаторам програм на електронну адресу, яка указана в інформаційному листі.

Подаючи документи до організації ви повинні бути на сто відсотків впевнені у своєму виборі!

Пам’ятайте! Відбірний комітет не знайомий з вами особисто. Вони будуть бачити тільки ваш ідентифікаційний номер (що дається вам програмою) та інформацію, що зазначена в пакеті документів. Тому ваша задача – зацікавити їх у своїй кандидатурі, показати себе з кращої сторони та так би мовити «умовити» журі з вами зустрітися особисто, бо ви того варті.

Найважливіше – це якість, а не кількість.

Не поспішайте з описом вашого професійного досвіду та наукових інтересів. Надавайте адекватні та доцільні факти та обґрунтування щодо того, чому ви обрали саме цей курс та країну (місто). Ключ до успіху – це успішна самореклама.

Але не перестарайтеся! Завжди цікаво побачити аплікаційні форми потенційних лауреатів Нобелівської премії, що бажають навчатися на магістратурі або аспірантурі, але на це не купляться навіть найвеличезні оптимісти. Що вони насправді шукають – це розумна та відкрита молодь, що демонструє ентузіазм та інтерес до навчання та проведення досліджень в науковій сфері, що є пріоритетною для даної стипендії.

 

  • Вимоги до мовної підготовки

 

Якщо ви проживаєте в країні система освіти в якій відрізняється від системи освіти в країні до якої ви збираєтесь подорожувати – буде дуже обачно з вашого боку заздалегідь пройти відповідні тестування (наприклад GRE, TOEFL/IELTS – якщо це США) та надати комісії вже готові сертифікати з високими результатами. Але в будь-якому випадку, якщо сертифікатів у вас ще не має на руках – вам запропонують пройти тестування вже в процесі розгляду документів.

 

  • Підготуйте автобіографію (Curriculum Vitae)

 

Майже всі стипендіальні програми вимагають від вас детального викладення вашої наукової кар’єри, навіть якщо ви тільки ще являєтесь студентом. Curriculum Vitae – це ваш піар хід! Добре складене автобіографія – це перший крок до успіху. Використайте його, щоб звернути особливу увагу журі на ваші досягнення – почесні грамоти, сертифікати участі у заходах, що безпосередньо пов’язані з вашими науковими інтересами, членство в суспільних організаціях, що якісно демонструє вас як людину з активної життєвою позицією та небайдужою до проблем сучасного суспільства.

Уважно прочитайте критерії відбору, щоб зрозуміти чого саме члени комісії очікують від вас. Наприклад, в документах на стипендіальні програми у вимогах до кандидата вказано – «лідерський досвід у суспільній роботі студента», треба зазначити обов’язково будь-яку волонтерську чи суспільну роботу, в якій ви себе продемонстрували, як лідера, або добре зарекомендували.

Зазначте, що резюме повинно відображати вас, як всесторонньо розвинену людину та підкреслювати, що ви відкриті для пізнання нового.

 

  • Рекомендаційні листи

 

При виборі референтів звертайтесь до тих, хто дійсно вас знає (ваш науковий керівник, викладач, що читав вам декілька дисциплін, бажано проводив семінари та знає як ви працюєте на заняттях), щоб він був спроможний дати вам адекватну оцінку, скласти опис ваших досягнень та вмінь. Не ганяйтеся за регаліями, не обирайте професорів чи деканів, що бачили вас декілька разів в коридорах. Людина, що дає вам рекомендацію повинна вас знати на протязі деякого часу та бажано працювати з вами разом над будь-яким науковим проектом. Більше того, буде ідеально, якщо викладач зазначить ще вашу участь в позапрограмних суспільних заходах, ваші інтереси поза університетськими, лідерські здібності.

Звертатися до особи, від якої ви бажаєте отримати рекомендацію треба заздалегідь. Обговоріть ваші плани, розкажіть детально про програму на яку ви подаєте свої документи. Це допоможе вашому рецензенту виділити найважливіше, що необхідно зазначити в листі.

 

  • Statement of Purpose

 

Есе з викладенням ваших намірів (Personal Statement, Statement of Purpose) –найважливіший компонент ваших документів на стипендію. Цей документ повинен розкривати стипендіальній комісії вашу особистість, а саме особу студента, що має стійкий намір навчатись в обраному університету, обраної країні з того чи іншого предмету, детальне обґрунтування цього вибору, опис попередніх досягнень в своїй сфері навчання, досвід, що ви отримали. Це свого роду письмовий варіант співбесіди на зарахування. Тут треба зазначити все, що ви можете розповісти про себе, що допоможе вам зацікавити комісію та переконає їх, що вони повинні надати вам стипендію.

Опис вимог до есе при вступі до Єльського університету:

«Есе про наміри дає вам можливість презентувати себе. Воно повинно продемонструвати, що ви маєте цікаві та слушні ідеї та свою думку, спроможні логічно міркувати, чітко та грамотно викладати свої думки».

Перше і найголовніше завдання – вирішити, що ви хочете сказати. Есе повинно бути коротким. Ви повинні уважно обирати, що необхідно зазначити, а що можна опустити. Оберіть тон письма, загальне звучання та дотримуйтесь нього. Також визначтесь зі стилем, він не повинен бути надто формальним, академічним, або надто дружньо-милим, грайливим, комедійним.

Ні в якому разі не перебільшуйте свої досягнення та не пишіть брехню! Все завжди становиться відомим та тільки погіршить ставлення до вас.

Коли ви закінчили перший нарис свого есе одразу починайте корегування, опрацювання та поліпшення змісту! Спочатку треба відпрацювати семантику, а вже потім переходити на синтаксис та граматику. Ви повинні мільйон разів перечитати свій текст та опрацювати його так, як ви не працювали над дипломом. В цьому тексті все повинно бути ідеально: і слова і речення, і висловлювання і ідея.

Оформлення також відіграє важливу роль. Ви повинні бути всебічно обачним, проявити акуратність та оформити все згідно вимогам.

Коли ви особисто вже втомились перечитувати вашу роботу – зверніться до колег, викладачів з проханням вичитати ваш лист та обговорити ті моменти, що на їх думку треба змінити чи доповнити.

 

  • Транскрипти

 

Якщо до аплікаційної форми треба додати транскрипт вашої залікової книжки, або перелік дисциплін, що ви вивчали – ви неодмінно повинні звернутись до відділу кадрів, або до вашого деканату за необхідними документами та до Міжнародного відділу університету, де вам зроблять переклад цих документів безкоштовно.

 

By vmp