Меню

«

»

Збагачуємо знання з нових спеціальностей у реабілітації

17 листопада – 15 грудня 2017 р. доцент кафедри здоров’я людини та фізичної реабілітації інституту фізичного виховання і здоров’я Наталія Закаляк проходила навчання в “Школі реабілітаційної медицини” Українського католицького університету у Львові в рамках чотирьох модульної (40 годин) сертифікатної програми «Реабілітація майбутнього».

Метою програми є допомогти учасникам детально орієнтуватися у нових професіях ерготерапевта і фізичного терапевта та їх компетенціях; зрозуміти, навіщо створені ці спеціальності в країні та якими є інструменти і моделі їх діяльності; дати знання, як застосовувати Міжнародну класифікацію функціонування, обмеження життєдіяльності та здоров’я (МКФ) у медичній практиці та робити реабілітаційні прогнози і як перейти від інтуїтивних практик до передових інструментів стратегічного планування та втручання на основі доказової медицини.

Змістове наповнення модулів сертифікатної програми включало розділи:

  • сфера діяльності та ключові компетенції фізичного терапевта. Інструменти оцінки в реабілітації. Огляд кінезіології та функціональної анатомії. Мануальне м’язове тестування в клінічній практиці фізичного терапевта;
  • використання науково доказової практики в клінічному обґрунтуванні фізичного терапевта. Міжнародна класифікація функціонування як інструмент для встановлення цілей пацієнта;
  • особливості засвоєння рухового навику та нейропластичність. Кардіореспіраторне тренування та збільшення сили в нейрореабілітації;
  • професія ерготерапевта: мета, філософія, сучасні практики, сфери роботи і спеціалізації. Концепція практики ерготерапії: сфера професійної діяльності ерготерапевта, організація роботи ерготерапевта від обстеження до виписки, принципи планування обстеження та створення програм втручання.

Учасники навчальної програми під час тренінгів та воркшопів у малих групах вивчали клінічні випадки, практичні моделі діяльності у фізичній терапії та ерготерапії, опановували Міжнародну класифікацію функціонування, обмеження життєдіяльності та здоров’я, методи кількісної оцінки в нейрореабілітації.

Викладачами сертифікатної програми «Реабілітація майбутнього» були: Ольга Мангушева, голова Правління Громадської Організації «Українське товариство ерготерапевтів», магістр з ерготерапії Університету Індіанаполісу, США, сертифікований ерготерапевт США, старший ерготерапевт у Міжнародному Благодійному Фонді «Місія в Україну»; Костянтин Калінкін, фізичний терапевт, викладач Національного університету фізичного виховання та спорту України; Тарас Панасевич, фізичний терапевт, супервізор Школи реабілітаційної медицини УКУ; Богдан Крук, фізичний терапевт, доцент, кандидат наук з фізичного виховання і спорту кафедри фізичної терапії та ерготерапії Львівського державного університету фізичної культури імені Івана Боберського.

Заключним етапом програми була навчальна екскурсія в реабілітаційний центр «Модричі» в м. Трускавець.