Меню

«

»

Завершився міжнародний проєкт «Змішана інтенсивна програма «Мистецтвоі творчість» за участі команди Дрогобицького університету

Впродовж квітня – травня 2023 року студенти факультету історії, педагогіки та психології спеціальності 231 «Соціальна робота» Вікторія Галин, Ірина Репецька, Софія Ксеняк, Ганна Дубовець, Віолетта Дацюк та Юлія Збуринь брали участь у Міжнародному проєкті «Змішана інтенсивна програма «Мистецтво і творчість»», який передбачав ознайомлення майбутніх соціальних працівників та соціальних педагогів із сучасною теорією і практикою творчого використання в соціальній та соціально-педагогічній роботі з дітьми й молоддю різних видів і жанрів мистецтва.

До участі у цьому надзвичайно цікавому й професійно значущому Міжнародному проєкті долучилися студенти і викладачі з університетів Бельгії, Данії, Словаччини, Польщі, Румунії та України. Загалом інтеркультурна команда проєкту складалась із 45 учасників, а його перший етап у квітні відбувався в онлайн-форматі (за допомогою платформи Google Meet). Під час його здійснення студенти представляли свої команди, знайомили учасників із навчальними закладами, освітніми програмами, на яких вони навчаються. Окремі дні були присвяченні теоретичному навчанню, під час якого викладачі (проф. Тетяна Логвиненко (Україна), викл. Марек Єзоранський (Польща) та Ізабель Стеверлінк (Бельгія) ознайомили студентів із сучасними теоретичними розробками положень з артпедагогіки та арттерапії в соціальній роботі та інклюзивній освіті, поділилися цікавим практичним досвідом використання артпедагогічних й арттерапевтичних методик у професійній діяльності соціальних педагогів і соціальних працівників.

8 – 13 травня 2023 року в Католицькому університеті імені Яна Павла ІІ у м. Люблін (Польща) відбувся інтеркультурний тиждень, що став кульмінацією реалізації проєкту. Його робота розпочалась урочистим відкриттям, під час якого до учасників із вітаннями звернулися керівники Люблінського католицького університету, а також ректор нашого університету проф. Валентина Бодак. Упродовж тижня тривав захоплюючий калейдоскоп подій: зустріч із представниками мерії м. Люблін та ознайомлення з програмою соціальної молодіжної політики міста, яке нещодавно одержало статус «Молодіжної столиці Європи»; візит до Центру виховання, розташованого у мальовничому передмісті Любліна та ознайомлення з його змістом, формами і методами роботи.

Незабутні враження залишилися в учасників проєкту від відвідин Театру ляльок Г.-Х. Андерсена в Центрі культури м. Люблін; студії танцю «Гравітан» («Gravitan») та Арттерапевтичного театру, де головними акторами є люди з неповносправністю. Арттерапевтичний театр і вистава «Наш дім», яку актори присвятили трагічним подіям в Україні, заслуговує окремої розповіді та вдячності авторам задуму і його виконавцям. Після вистави наші студенти разом з учасниками-акторами цього театру провели спільний тренінг-експромт та виконали низку арттерапевтичних вправ під керівництвом талановитих і надзвичайно відданих своїй справі людей – Міхала Становскі (Польща) й Наталії Попової (Україна).

Наступні дні проєкту були присвячені взаємонавчанню, під час якого студенти самостійно проводили арттерапевтичні семінари-тренінги. Наші студенти, під керівництвом доцента кафедри соціальної педагогіки та корекційної освіти Мар’яни Гринців, запропонували своїм зарубіжним друзям опанувати методики ландшафтної терапії та лялькотерапії. Із захопленням і дуже майстерно виконували студенти зі Словаччини, Польщі та Бельгії роботу зі створення «ляльки-мотанки». Ці чарівні українські обереги вони взяли з собою на згадку про чудовий проєкт, за який ми всі щиро дякуємо нашим польським колегам і друзям.

Досвід, знання, навички, одержані під час реалізації згаданого проєкту, суттєво доповнять базову підготовку, яка здійснюється в кожному з університетів-учасників, а нові знайомства, позитивні емоції та враження надовго залишаться в пам’яті кожного учасника і надихатимуть усіх на нові плани, зустрічі та міжнародну співпрацю.

Від всіх учасників щиро дякуємо організаторам цього заходу, а також проректору нашого університету доц. Ігореві Гринику за високопрофесійне керівництво проєктом, постійну підтримку та допомогу в його реалізації. Окрема вдячність керівництву Неприбуткової організації «Орадеа» (Бельгія) в особі її президента, Почесного доктора нашого університету Патріка Беллінка за підтримку і можливість участі команди Дрогобицького університету в цьому проєкті.