Меню

«

»

Виставка «Франкіана у поштовій і непоштовій марці в Україні та закордоном»

31 травня 2021 року в межах останнього дня роботи ІХ Літературно-мистецької академії «Країна Франкіана» у холі головного корпусу відбулася виставка із приватної колекції доцента Володимира Галика «Франкіана у поштовій і непоштовій марці в Україні та закордоном».

Під час виставки глядачам було представлено 61 експозицію, в основу якої ввійшли оригінали поштових державних та недержавних марок, котрі тематично, прямо чи опосередковано, мають приналежність до імені великого українця Івана Франка.

Виставка супроводжувалася коментарями доцента Володимира Галика щодо історії походження матеріалів експозицій. Зокрема, він детально розповів про: значимість експонованих марок у плані увічнення пам’яті Івана Франка; призначення та функціонування поштових державних та недержавних марок; історію виникнення та діяльності Підпільної пошти України та різного роду фондів й організацій, які у різний час долучалися до видання марок на тематику Франкіани; обіг поштових державних та недержавних марок у повсякденні українців та української діаспори у ХХ ст. – сьогоденні.

Найбільш цінними експонатом виставки стала недержавна благодійна марка, що була видана заходом Української Академічної Громади у Львові в 1913 році для вшанування 40-річчя письменницької праці Івана Франка. Також було продемонстровано низку марок із серії 1926 року, яку видавав комітет побудови пам’ятника на могилі Івана Франка. У межах експозицій Іван Франко був представлений у серії поштових недержавних марок, виданих Комітетом фонду допомоги «Рідній школі» у Ділінгені-на-Дунаї 1948 року (Баварія).

Серед експонатів були оригінали різновидів марок та марочних блоків, які видавав «Український музей» у Клівленді з нагоди 100-річчя від дня народження й 40-річчя від дня смерті Івана Франка у 1956 році. Водночас, глядачі могли побачити діаспорні поштові недержавні марки, на яких представлений Іван Франко у серії «Портрети визначних мужів України» (три різновиди), виданої заходом Товариства Капелли Бандуристів в Детройті 1966 року. На виставці було презентовано і різновиди діаспорних поштових недержавних марок із зображенням Івана Франка, виданих у Чикаго 1966 року Українським Народним Союзом з нагоди відзначення 50-річчя з дня смерті великого українця.

Чималу кількість експонатів становили оригінальні зразки недержавних марок із зображенням Івана Франка, які видавалися Підпільною поштою України з нагоди 50-річчя від дня смерті вченого у Німеччині впродовж 1966 року. Зокрема це були марки першої та другої серій, представлені у поодиночному варіанті зубкованих і не зубкованих видів, а також як цілі листи-блоки, які теж демонструвалися у зубкованих і не зубкованих варіантах. Окрім цього, на виставці було представлено пропам’ятні зубковані та незубковані блоки недержавних марок Підпільної пошти України із серій «Франко-Революціонер», «Франко-Каменяр» та «Франко-Мойсей», видання яких було приурочене 50-м роковинам від смерті Івана Франка (видані у 1966 році в Німеччині). Були і підбірки зубкованих та незубкованих недержавних марок, виданих за сприяння Братства колишніх вояків 1-ї Української дивізії Української Національної Армії у 1966 році (приурочені 50-роковинам від смерті Івана Франка).

Крім того, серед експонатів представлені різновиди державних марок із зображенням Івана Франка, які були видані в Румунії та СРСР 1956 році – рік відзначення 100-літнього ювілею від дня народження Івана Франка.

Звичайно були і державні марки із зображенням Івана Франка часу незалежності України. Зокрема, глядачі могли побачити їх різновиди із серії «Світочі української літератури» (Пошта України, 1994 р.) та поштовий лист марок «Іван Франко» (ПК «Україна», 2006 р.).

Поміж експонатами були і різновиди благодійної марки, виданої Українським товариством охорони пам’ятників історії та культури із зображенням пам’ятника на могилі Івана Франка у Львові.

Окремо експонувалися марки, які стосувалися теми Франкіани. Цікавість викликала підбірка державних марок із зображенням теплоходу «Іван Франко», які видавалися поодиноко та у серіях ще у Німецькій Демократичній республіці та СРСР упродовж 1968, 1971, 1974, 1977 років.

Заслуговували на увагу й експонати державних марок із зображенням відомих інституцій України, які носять ім’я Івана Франка. Зокрема, це поштовий блок «Оперні театри України» із зображенням Львівського академічного театру опери та балету імені Івана Франка (2000 р.). Були марки і поштові листи державних марок із зображенням Львівського національного університету імені Івана Франка (видання пошти Польщі 1937 року та видання пошти України 1995, 2001 та 2011 років). Деякі державні марки і поштові блоки, видані поштою України, презентували місто Івано-Франківськ, Івано-Франківську область, фільм «Захар Беркут» тощо.

На виставці також було представлено блок недержавних марок, виданий «Польовою поштою Майдану» у 2015 році під назвою «Ікони революції – герої Майдану», а також різновиди тематичних блоків недержавних марок, які видавалися «Укрфілкардою»: «Іван Франко – український письменник та поет» і «Видатні особистості Львова» (2011 р.). Водночас представлено серію марок «Іван Франко. 160-та річниця від дня народження», «Іван Франко. Збараж», «Іван Франко. Київ», «Іван Франко. Дрогобич», «Іван Франко. Одеса», «Іван Франко. Калуш», «Іван Франко. Львів».

Увагу привертали експоновані на виставці цікаві рекламівки фільвиставок із зображенням державних марок на тему Франкіани. Присутні мали нагоду побачити оригінальні екземпляри рекламівок таких фільвиставок як: «До 100-річчя Чернівецького державного університету» (1975 р. Чернівці); «Морфіл – 76» (1976 р. Ленінград); «Івано-Франківськ – 76» (1976 р. Івано-Франківськ).

За словами доцента Володимира Галика, на виставці загалом було представлено лише 80 відсотків відомих йому матеріалів за цією темою, а тому дослідник-колекціонер ставить за мету зібрати всі наявні екземпляри, щоб у майбутньому представити широкому загалу уже повну експозицію Франкіани у поштовій і непоштовій марці в Україні та закордоном.