Меню

«

»

Викладачі та студенти історичного факультету здійснили краєзнавчу мандрівку

24 червня 2022 р. у рамках археологічної практики група студентів першого курсу історичного факультету відвідала древній Звенигород та історико-краєзнавчий музей у Винниках на Львівщині. До студентів приєдналися працівники історичного факультету, зокрема професори Микола Галів, Леонід Тимошенко, Ігор Смуток, доцентка Леся Смуток.

В історико-культурному заповіднику «Древній Звенигород» дрогобичани навідалися до музею, в якому ознайомилися з історією археологічних розкопок давнього міста, переглянули документальний фільм про столицю удільного Звенигородського князівства, а також за допомогою спеціального обладнання побували на віртуальній екскурсії у місті князя Володимирка Володаровича (перша половина ХІІ ст.): відвідали княжі палати, кам’яні і дерев’яні церкви, вулиці давнього города (у 3D). Опісля студенти і викладачі історичного факультету побували на території дитинця, який височіє над колись багатолюдним посадом.

В історико-краєзнавчому музеї у Винниках представники нашого університету відвідали декілька експозиційних залів, наповнених археологічними знахідками різних епох: пізнього палеоліту, мезоліту, неоліту, бронзового і раннього залізного віків. Артефакти збиралися впродовж трьох десятиліть працівниками музею під час численних археологічних експедицій. В експозиціях широко використано ілюстративний матеріал, відеоролики, звукові ефекти та різноманітні реконструкції, – і усе це доступно та якісно розкриває цікаві сторінки історії. Крім того, студенти і працівники історичного факультету оглянули виставку скульптур Данила Книшука «Відомі постаті України». Дрогобицькі історики мали змогу познайомитися з директором історико-краєзнавчого музею у Винниках, знаним науковим та культурним діячем Ігорем Тимцем.

Професори Микола Галів та Леонід Тимошенко подарували заповідникові «Древній Звенигород» та історико-краєзнавчому музеєві у Винниках декілька томів наукових видань історичного факультету Дрогобицького університету. Водночас директор Ігор Тимець подарував бібліотеці історичного факультету декілька номерів «Наукових студій» історико-краєзнавчого музею, в котрих опубліковано матеріали міжнародних археологічних конференцій, які регулярно відбуваються у Винниках.

Пізнавальні відвідини музеїв у Звенигороді та Винниках викликали позитивні враженні у студентів і працівників нашого Університету.