Меню

«

»

Вісімдесят років тому….

Саме 80 років тому – 15 квітня 1940 р. – рішенням тогочасного уряду радянської України було у Дрогобичі було засновано заклад вищої освіти – державний учительський інститут.

Формування інституту насправді тривало ще з кінця 1939 р. Уже 12 березня 1940 р. в обласній пресі з’явилося перше оголошення про набір до Дрогобицького державного учительського інституту на історичний, мовно-літературний та фізико-математичний факультети. 1 вересня цього ж року у переданій в розпорядження інституту будівлі колишньої гімназії розпочався навчальний процес.

Відзначимо, що діяльність учительського інституту стала продовженням тривалої традиції підготовки педагогів у Дрогобичі, започаткованої ще наприкінці XVIII ст. Уже деякі випускники василіанської гімназії, яка діяла у місті в 1775 – 1784 рр., ставали учителями і навіть викладачами Львівського університету. Згодом при Дрогобицькій головній (нормальній) школі діяв курс препаранди, закінчивши який випускники зазначеної школи отримували свідоцтво на право вчителювання у початкових освітніх установах. Дрогобицька гімназія ім. Франца Йосифа І, хоч і не була закладом педагогічної освіти, усе ж давала можливість своїм випускникам, при бажанні, зайняти вчительські посади у системі початкової освіти. У міжвоєнний період в Дрогобичі діяли дві педагогічні профшколи – українська і польська учительські семінарії з п’ятирічним терміном навчання. Тож утворення Дрогобицького державного учительського інституту у 1940 р. хоч і відбувалося в рамках становлення нової для західноукраїнських земель системи освіти, однак все ж стало продовженням на той час уже понад півторастолітньої традиції педагогічної освіти на землі Юрій Котермака та Івана Франка.

У першому навчальному році в Дрогобицькому державному учительському інституті працювали понад десять викладачів. Директором інституту став А. Туман, деканом історичного факультету – Ю. Новак, а мовно-літературного – І. Хорошайло. У 1940/41 н.р. інституту мав право прийняти 420 студентів, однак було набрано 480 – 500 осіб на денну та заочну форми навчання. Проте вже у вересні – жовтні 1940 р. відбулося доволі значне зменшення чисельності студентів стаціонару, спричинене, насамперед, призовом юнаків до армії. Відповідно до офіційної статистики, в інституті у 1940/41 н.р. на денній формі навчання здобувало освіту 238 студентів.

У роки німецько-радянської війни інститут не діяв. Його робота була відновлена у листопаді 1944 р. Поступово зростала кількість викладачів та студентів. 1952 року учительський інститут було реорганізовано в педагогічний, а термін навчання збільшено спочатку до чотирьох, а потім і до п’яти років. У 1954 р. навчальний заклад отримав ім’я Івана Франка, геніального українського письменника та вченого. У 1960 р. до Дрогобицького педагогічного інституту приєднано Львівський педагогічний інститут, відтак майже удвічі зросла кількість студентів і викладачів. З часом були утворені нові факультети, а 1998 р. інститут реорганізовано в Дрогобицький державний педагогічний університет імені Івана Франка.

Вісімдесятиліття нашого закладу вищої освіти є часом наполегливої праці, значного освітнього та наукового зростання кількох поколінь викладачів і студентів. Понад 40 тисяч підготовлених у Дрогобичі педагогів за ці роки давали і продовжують забезпечувати освіту підростаючим поколінням української молоді. Тривалий досвід і наявність прекрасних викладачів та студентів дають упевненість і віру у подальший розвиток нашого Університету.

Вітаємо увесь колектив франківців – працівників і студентів – з першим вісімдесятиліттям університету та бажаємо стійкості, наснаги, благополуччя й здоров’я!

Ректор професор Надія Скотна,

Доцент кафедри історії України Микола Галів