Меню

«

»

В університеті відбувся регіональний науково-методичний семінар

24 вересня 2019 р. на філологічному факультеті відбувся регіональний науково-методичний семінар «Літературна освіта України як відповідь на виклики сучасності», який організувала кафедра світової літератури та славістики нашого університету спільно з міським методичним кабінетом відділу освіти Дрогобицької міської ради. У заході взяли участь вчителі української мови та літератури, зарубіжної літератури Дрогобиччини, автори підручників для середньої школи з української літератури – професор Василь Пахаренко (Черкаси), із зарубіжної літератури – професор Юрій Ковбасенко (Київ). Модератором семінару виступив доцент кафедри світової літератури та славістики Василь Зварич.

Юрій Ковбасенко, професор Київського університету імені Бориса Грінченка, президент ВГО «Українська асоціація викладачів зарубіжної літератури», детально висвітлив історію утвердження «зарубіжна література» як предмета в середній школі, акцентував неприпустимість злиття його з «українською літературою». Він також відзначив необхідність актуалізації «вічних образів, сюжетів» на уроках зарубіжної літератури, продемонструвавши окремі розділи зі своїх підручників «Зарубіжна література» для 9, 10, 11 класу (окремі видання для кожного класу).

Знаний в Україні й поза її межами шевченкознавець, професор Василь Пахаренко є автором підручників й посібників з української літератури («Шкільне шевченкознавство», «Українська поетика», «Українська література. 9 клас», «Українська література. 10 клас»). У своєму виступі на семінарі науковець наголосив на сучасному прочитанні творів класиків української літератури, зокрема Тараса Шевченка. Мова й література, зауважив Василь Пахаренко, це – «генетичний код нації».

Вчителі-словесники своїми запитаннями авторам шкільних підручників пожвавили атмосферу семінару, розширили його тематичний діапазон.

Декан філологічного факультету професор Ярослав Яремко подякував гостям за участь у семінарі й запропонував, щоб такі зустрічі, діалоги між науковцями та вчителями стали на факультеті традиційними.