Меню

«

»

Участь завідувачки кафедри теорії та методики фізичного виховання і спорту в онлайн-заході «Якість вищої освіти по-європейськи: чого чекати українським університетам?»

23 травня 2023 року завідувачка кафедри теорії та методики фізичного виховання і спорту факультету здоров’я людини та природничих наук Герасименко Світлана Юріївна як експерт Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти взяла участь в онлайн-заході «Якість вищої освіти по-європейськи: чого чекати українським університетам?», організований ГО «Прогресильні» та Національним агентством із забезпечення якості вищої освіти. Захід був присвячений інформуванню наукової та освітньої спільноти щодо Проекту Закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення якості вищої освіти»

Голова Національного агентства Андрій Бутенко розповів про значущість імплементації Закону для вдосконалення механізму забезпечення якості вищої освіти, підвалини його створення та необхідність у контексті євроінтеграції.

Вимоги Європейського освітнього простору, втілені у законопроєкті, розглянула у своїй доповіді заступниця Голови Національного агентства Наталія Стукало. Зокрема, спікерка детально проаналізувала критерії Стандартів та рекомендацій Європейського простору вищої освіти ESG-2015, які враховані у законопроєкті, а саме – впровадження постакредитаційного моніторингу, незалежного апеляційного органу в межах Національного агентства та вдосконалення системи інституційної акредитації.

Деталі постакредитаційного моніторингу розкрила заступниця Голови Національного агентства Олена Єременко. Це нововведення важливе, оскільки багато закладів вищої освіти сприймають процес акредитації як формальність, а не поштовх до постійного вдосконалення. Відтак, після акредитації освітня програма має пройти постакредитаційний моніторинг.

Заступник Голови Національного агентства Іван Назаров розповів про необхідність запровадження Апеляційної палати як незалежного органу в межах Національного агентства, що важливо у межах відповідності ESG-2015.

Також на заході виступив Богдан Ференс, засновник Прогресильних. Він зауважив, на скільки важлива правильна горизонтальна комунікація Національного агентства із ЗВО та іншими стейкголдерами системи забезпечення якості.

Щира подяка організаторам за можливість взяти участь у такому важливому зібранні, а представникам Національного агентства – за конструктивну інформацію та власну непохитну позицію щодо якості вищої освіти.