Меню

«

»

Участь Полоністичного науково-інформаційного центру у міжнародному семінарі в Бразилії

13 вересня 2022 року в Бразильському університеті (Universidade de Brasília) відбувся міжнародний семінар, присвячений творчості Бруно Шульца, на тему «Бруно Шульца та його „Республіка мрій”». Організатор семінару – кафедра Ципріяна Норвіда Інституту мови та літератури (Instituto de Letras) цього ж університету у співпраці з Посольством Польщі у Бразилії. Після відкриття семінару завідувачем кафедри професором Генриком Сєвєрським та привітальних виступів директорки Інституту мови та літератури професорки Сандри Лучії да Роха та Посла Польщі у Бразилії Якуба Скіби, студенти запрезентували виставу за мотивами вибраних фрагментів «Санаторію під Клепсидрою» Бруно Шульца.

Першу доповідь під назвою «Послання з Дрогобича» у формі відеоконференції виголосила Віра Меньок, керівничка Полоністичного науково-інформаційного центру Дрогобицького державного педагогічного університету імені Івана Франка. У своєму виступі наголосила на протистоянні жахіття війни та художньої уяви, знищенні Шульца німецьким нацистським режимом та звірячості путінського режиму у повномасштабній агресії проти нашої держави, перегуках послань творчості Шульца та поезії Сергія Жадана, поетичне слово якого нині є голосом усієї вільної України.

З черговими доповідями виступили: професор Луїс Крауш з Університету Сан-Паулу (Universidade de São Paulo) з темою «У світі мови – перекладаючи Бруно Шульца», професор Павел Геймановський з Бразильського університету з темою «Дрогобич Бруно Шульца та легенда мирного життя», професор Б’яджо Д’Анджело з цього ж університету з темою «Бруно Шульц та Вулиця Крокодилів в естетичній реінтерпретації Джонатана Сафрана Фоера», професор Генрик Сєвєрський з темою «Бруно Шульц у перекладах португальською мовою». У своїх доповідях науковці торкнулися актуальної ситуації в Україні, висловили солідарність у боротьбі українців та українок із російським загарбником, а виступ Віри Меньок наблизив учасникам та гостям семінару постать Шульца та його сьогоднішній Дрогобич, коли в апокаліптичний час боротьби за перемогу України його творчість набуває особливого значення. Серед учасників семінару був Посол України у Бразилії Анатолій Ткач.

Наступного дня учасники семінару та запрошені гості мали нагоду переглянути у Посольстві Польщі у Бразилії моновиставу «Санаторій» театру Турма до Діонізіо (Turma do Dionisio) з Ріу-Ґранді-ду-Сул за мотивами оповідань зі збірки «Санаторій під Клепсидрою» Бруно Шульца, адаптація та реалізація Марістели Мараски та Джерсона Фонтани. 2018 року ця моновистава була показана у Дрогобичі в межах VIII Міжнародного Фестивалю Бруно Шульца на запрошення організаторів фестивалю – Полоністичного науково-інформаційного центру Дрогобицького державного педагогічного університету імені Івана Франка та Товариства «Фестиваль Бруно Шульца» в Любліні.

Сподіваємось на подальшу співпрацю Полоністичного центру з Бразильським університетом та участь дослідників й митців з Бразилії у наступному Міжнародному Фестивалі Бруно Шульца у Дрогобичі.