Меню

«

»

«Ти нам залишив прагнення високі…»

Під такою назвою 16 березня 2018 року в Дрогобицькому ліцеї відбувся літературно-музичний вечір, присвячений пам’яті Тараса Шевченка. Він завершував цілий цикл загальноліцейських заходів – Шевченківських днів. Підготовкою цього свята займалися учителі ліцею Галина Борецька, Любомир Борецький та Ігор Паньків.

Відкрив вечір зі вступного слова заступник директора ліцею Ігор Паньків. Лаконічно і змістовно він створив перед учителями та ліцеїстами образ сучасного Шевченка, слова якого і у ХХІ столітті продовжують залишатися глибоко актуальними.

Літературну частину дійства розпочали Мар’ян Ковалів (П-14), Назар Романів (І-12) та Мар’ян Коваль (І-12). Старанність хлопців, їхня юнацька енергія та молодеча краса надали особливо урочистих відтінків знайомим кожному з нас творам про Тараса Шевченка.

Юля Губицька (П-13) та Максим Макруха (П-14) виконали пісню «Я – українець». Навіть хвилювання виконавців не змогло приховати від залу таланту Юлі та старанності Максима. І глядачі оцінили це бурхливими й тривалими оплесками.

Того дня глядачі тепло зустріли на сцені актового залу Дрогобицького державного педагогічного університету ім. І. Франка тріо учасників літературної композиції «Не малюйте Шевченка плебеєм» Ілону Мутку, Вікторію Гончар, Юлю Васишак. Юні красуні з групи природничого профілю наочно продемонстрували, що означає бути оригінальними і стильними в усьому: умінні читати твори, триматися на сцені і навіть носити фантастично красиві вишиті сорочки чи плаття.

Андрій Пилипів (І-12), Олег Марчук (І-12), Вікторія Герман (П-13) та Лілія Павлюх (П-13) майстерно виконали композицію «Блаженна мріє…». Ці дівчата і хлопці вирізнялися не лише вмінням входити в образи ліричних героїв, але й вишуканим сценічним стилем: дівчата одягли елегантні вечірні плаття, а хлопці були в класичних костюмах.

Продовжив програму свята виступ творчого дуету у складі Діани Пастушак та Андрія Журавчака з групи П-14. У їхньому виконанні прозвучав вірш Андрія Малишка «Вийду в степ до синьої криниці». Завдяки цим молодим людям у залі запанувало відчуття гармонії, спокою та врівноваженості.

Однокласниці з групи П-14 Христина Мицак, Жанна Врублевська, Анна Сливар та Діана Качмар вразили умінням почувати себе комфортно на сцені, декламаторськими здібностями, особливою енергійністю й лагідністю водночас, елегантністю і красою.

Надовго запам’ятається глядачам вірш Тараса Шевченка «Хустина» у виконанні учениці групи П-24 Олександри Середняцької, якій вдалося передати всю глибину трагічних почуттів ліричної героїні.

Лунали зі сцени мовами народів світу слова Шевченкового «Заповіту». Виконавцями були Ілона Зубрицька (П-13), Марта Стасюк (Г-11), Валерія Мінюк (Г-11), Олена Кіт (Г-11), Анастасія Куза (Г-11). Саме завдяки їм вдалося відтворити цілу стихію барв лише одного Шевченкового вірша: різномовну, декламаційну, артистичну… А про прикрашений розкішними народними орнаментами сценічний одяг дівчат можна говорити окремо і довго.

 У другій частині вечора глядачі подивилися виставу, створену за мотивами Шевченкового «Сотника» та народних пісень. Справжніми примами були на сцені учениці групи природничого профілю Софія Магур в ролі Насті та Юля Ціко в ролі дівчини-красуні. На «відмінно» справилася з обов’язками ведучої Наталя Білокур. Намагалися не відставити від дівчат учень групи П-14 Василь Когут в ролі Сотника, учень групи І-12 Павло Куць в ролі Петруся і вчитель української мови та літератури Любомир Борецький в ролі Діда.

Завершували літературну частину вечора Марко Котів та Соломія Слотило з групи П-14. У їхньому виконанні глядачі побачили композицію про Великого Кобзаря, створену за мотивами творів Ліни Костенко.

Музичну частину вечора забезпечували пісні на слова Тараса Шевченка у виконанні Марії Куцопей, Олени Груцької, Аліни Ксеняк, Соломії Лазарів, Наталі Лепак, Юлі Губицької, Ярини Новак та Оленки Летнянчин. Виступами дівчат і музичним супроводом свята займалася керівник гуртка Анна Савчин.

У заключній частині вечора до глядачів звернувся капелан ліцею отець Денис. Він наголосив на значенні постаті Шевченка для духовного життя народу.

Звертаючись до учителів та ліцеїстів, директор Дрогобицького ліцею Ольга Заяць узагальнила роботу колективу, проведену під час Шевченківських днів та подякувала організаторам і учасникам заходів.