Меню

«

»

Творча зустріч з Ґжеґожем Ґауденом

20 червня 2017 року Полоністичний науково-інформаційний центр ім. Ігоря Менька у співпраці з „Локалем на Панській” організував творчу зустріч з Ґжеґожем Ґауденом – багатолітнім директором Польського Інституту Книги, який упродовж останніх восьми років активно сприяв розвиткові Міжнародного Фестивалю Бруно Шульца у Дрогобичі, ініціював поширення його ідеї у багатьох країнах світу (у 2012 році п’ятий Фестиваль вітав учасників із 21 країни), дбав про розвиток української рецепції Бруно Шульца – запрошення до Дрогобича провідних сучасних українських письменників, ініціювання та підтримка нового українського перекладу літературних творів Шульца, здійсненого Юрієм Андруховичем.

Ґжеґож Ґауден – правник та економіст, журналіст, відомий діяч польської „Солідарності”, публікував у неофіційній пресі „другого обігу”, з уведенням у Польщі воєнного стану був інтернований, у 1984–1993 роках перебував на еміґрації у Швеції, де організував Комітет Підтримки Солідарності. У 2004–2006 роках – головний редактор ґазети „Річпосполита”, у 2008–2016 – директор Польського Інституту Книги. 2012 року президент Польщі Броніслав Коморовський вручив Ґжеґожеві Ґаудену високу державну нагороду Кавалерський Хрест – Орден Відродження Польщі.

Завдяки ініціативі та консультаціям Ґжеґожа Ґаудена в Україні було створено Інститут Книги. Він – великий шанувальник України, а до Дрогобича й дрогобичан завжди має особливо уважне ставлення. Це було помітно з його розповідей під час творчої із ним зустрічі, коли поділився своїм баченням нашого міста як європейського та університету як важливого осередка європейської культури й науки.

Світлини: Ігор Фецяк