Меню

«

»

Тримаймо мовний фронт: Міжнародний конкурс з української мови імені Петра Яцика

28 листопада 2022 року на факультеті української та іноземної філології стартував І етап ХХІІІ Міжнародного конкурсу з української мови імені Петра Яцика серед студентів Дрогобицького державного педагогічного університету імені Івана Франка. Попри складні умови, пов’язані з воєнним станом та вимкненням енергопостачання, Конкурс все ж таки вдалося провести у форматі відеоконференції. Його учасниками стали 38 студентів (22 – філологічних спеціальностей і 16 – нефілологічних спеціальностей).

Організаційний комітет Конкурсу – проректор з науково-педагогічної роботи та інформатизації, голова Оргкомітету Володимир Шаран; декан факультету української та іноземної філології, заступник голови Оргкомітету Петро Мацьків; завідувач кафедри української мови Віра Котович; професор кафедри фундаментальних дисциплін початкової освіти Марія Федурко; начальник навчально-методичного відділу Юрій Скварок; методист вищої категорії навчально-методичного відділу Лілія Савшак.

З вітальним словом до присутніх звернулася голова журі доцент Уляна Галів. Вона, зокрема, розповіла про історію Конкурсу, життєву філософію і жертовність найбільшого доброчинця ХХ століття Петра Яцика, який інвестував власні кошти у розвиток науки, освіти, у популяризацію української мови, культури, історії; наголосила на актуальності вивчення і поширення рідного слова, незламності духу в умовах російської агресії. «Сьогодні, мабуть, уже не потребуємо доказів, що мова таки має значення, вона – не лише ознака національної ідентичності, а й надійна зброя боротьби з ворогом. Кому, як не нам, тримати мовний фронт?», – зазначила доповідачка.

Завдання (ІV і V рівня складності) передбачали знання матеріалу з фонетики, орфографії, історичної граматики, лексики, фразеології, морфології, синтаксису української мови, а також написання твору-роздуму на запропоновану тему. Студенти виявили добрі знання з усіх розділів сучасної української літературної мови, зарекомендували себе як творчі особистості.

Комісія у складі голови журі доц. Уляни Галів, доц. Ірини Дмитрів, доц. Михайла Паночка, доц. Лесі Легкої, доц. Ірини Патен, доц. Галини Філь, доц. Анни Огар визначила переможцями серед філологів таких студентів: І місце – Анна Світлозарова (гр. УА-32 Б); ІІ місце – Ірина Якимів (гр. УА- 31 Б) та Соломія Попель (УА-41 Б); ІІІ місце – Вікторія Добуш (гр. УА-22 Б) та Тетяна Хендога (гр. УА- 42 Б).

Серед студентів нефілологічних спеціальностей призові місця посіли: І місце – Анастасія Мацелко (факультет початкової освіти та мистецтва, гр. ПОА-22 Б); ІІ місце – Василина Лазор (факультет фізики, математики, економіки та інноваційних технологій, гр. М-201 Б); ІІІ місце – Анастасія Глинська (факультет початкової освіти та мистецтва, гр. ПОІ-22 Б).

Дякуємо всім учасникам, вітаємо переможців, а призерам бажаємо успіхів у ІІ (обласному) етапі Конкурсу!