Меню

«

»

СВЯТКУВАННЯ ДНЯ ПРИЛЬОТУ ПТАХІВ СТУДЕНТАМИ БІОЛОГО-ПРИРОДНИЧОГО ФАКУЛЬТЕТУ

«Оберігайте навколишнє середовище», – ці слова сьогодні ми чуємо все частіше. Вони звучать на симпозіумах учених, під час розмов мільйонів людей. Любов до природи – це і любов до Батьківщини, до свого народу. Це наш світогляд, наша мораль, спосіб нашого буття загалом.

Невід’ємною частиною нашого життя є птахи. Вони поширені скрізь, де є на землі сприятливі умови для їхнього існування. На земній кулі їх налічується 8 тисяч 700 видів, а в нашій країні майже 770. Скільки шкідливих комах і личинок знищують вони! За літо не злічити! Працюють, не покладаючи крил!

Здається зовсім недавно ми з глибоким трепетом в душі проводжали останні журавлині ключі, останні зграї гусей та качок. Сьогодні наступила пора, коли знову, вже вкотре, відбувається велике переселення птахів на Батьківщину. На шляху додому їх чекають перешкоди й біди. Густі тумани сірою стіною постають перед крилатими мандрівниками. В сірій мряці птахи гублять дорогу, розбиваються обгострі невидимі скелі. Морські бурі ламають їм пір’я, збивають їм крила, відносять далеко від берегів. Раптові холоди «сковують» води – птахи помирають від холоду і голоду, тисячі їх гинуть від пожадливих хижаків – орлів, соколів, яструбів. Але ніщо не може зупинити густі потоки крилатих мандрівників. Через тумани і всі перешкоди летять вони на Батьківщину, до своїх гнізд, несучи на своїх втомлених крилах весну.

Кожного року студенти біолого-природничого факультету святкують день прильоту птахів. Певний птах є символом нового року, нового життя. Птахом 2018 року є дикий лісовий голуб (Columbapalumbus), або Припутень. 3 квітня куратор, доцент, кандидат біологічних наук Василь Іванович Стахів зі своєю групою БХ-21Б підготували чудовий та цікавий захід, присвячений птахам. Дійство відвідало дуже багато студентів, які були приємно вражені розважальною програмою, що включала різноманітні конкурси, розгадування  кросвордів та ігри. Також було висвітлено неоціненне значення птаха 2018 року як листоноші. Глядачі отримали дуже багато цікавої інформації та залишились задоволеними. 1 квітня 1906 року була підписана Міжнародна конвенція про охорону птахів, тому саме цей день – 1 квітня – є Міжнародним днем птахів, але ми закликаємо вас пам’ятати про охорону пернатих завжди.

Вікторія Стельмах
студентка ІІ курсу біолого-природничого факультету(гр. БХ-21Б)