Меню

«

»

Студентсько-викладацька наукова конференція-презентація «Тарас Шевченко – постать крізь століття»

15 березня 2023 року з нагоди відзначення Шевченківських днів на кафедрі історії України та правознавства відбулася студентсько-викладацька наукова конференція-презентація «Тарас Шевченко – постать крізь століття».

Організаторами заходу виступили: завідувач кафедри історії України та правознавства професор Василь Ільницький, доцентки Оксана Медвідь і Руслана Попп.

Борітеся – поборете,

Вам Бог помагає!

За вас правда, за вас слава

І воля святая!

Ці пророчі слова Тараса Шевченка вже понад два століття є символом визвольної боротьби українського народу. І сьогодні, в час протистояння загарбницькій навалі, вони не перестають звучати, а набувають все більшої актуальності, об’єднують навколо себе всю українську націю та дають віру у близьке і світле майбутнє.

Зі змістовними та цікавими презентаціями виступили студенти першого (бакалаврського) рівня вищої освіти: Андрій Данч «Маловідомі факти з життя Т. Шевченка»; Владислав Хрунь «Тарас Шевченко та національна ідентичність»; Христина Марусаж «Історичні погляди Т.Г. Шевченка»; Роксолана Алтуніна «Актуальність Шевченкових слів у сучасності»; Роман Гобрей «Освітньо-виховне спрямування творів Тараса Шевченка»; Олександр Якимець «Т. Шевченко, як феномен у світовому культурному просторі»; Вікторія Васьків «Суспільно-політичний ідеал у творчості Тараса Шевченка»; Поліщук «Вплив творчості Т. Шевченка на національно-культурне відродження українського народу».

Учасники конференції активно та із захопленням обговорили постать Тараса Шевченка, вплив його творчості на національну свідомість українців, розглянули історичні погляди Кобзаря і дійшли висновку, що доля митця та доля його народу нерозривно пов’язані між собою. У суті Шевченка – суть його Вітчизни.

Христина МАРУСАЖ,

студентка факультету історії, педагогіки та психології