Меню

«

»

Студентки польської філології філологічного факультету поглиблювали свої знання у Любліні та Вроцлаві

Полоністичний науково-інформаційний центр імені Ігоря Менька у співпраці з Посольством Республіки Польща в Україні та Спілкою учителів-полоністів України (Дрогобицька філія Інституту модернізації змісту освіти МОН України) цього літа організував безкоштовну участь студенток польської філології філологічного факультету нашого університету Наталії Ґронської, Валентини Фольц та Ксенії Віленської у літніх школах польської мови та культури в Любліні та Вроцлаві. Це виняткова нагода для наших студентів поглибити свої знання з польської мови та літератури, здобути навички з методики навчання польської мови, розширити обрії знайомства з польською культурою та історією.

Наталія Ґронська, студентка групи ПУ-35Б філологічного факультету – учасниця літньої школи польської мови та літератури у Центрі польської мови та культури для Полонії та іноземців Люблінського Університету Марії Кюрі-Склодовської – ділиться своїми враженнями про професійно корисний для неї досвід: «Я стала учасницею цих курсів (10 – 30 липня 2017 р.) завдяки співпраці Полоністичного центру нашого університету з Посольством Республіки Польща в Україні, а також позитивному рішенню директора Бюро визнання освіти та міжнародного обміну при Міністерстві освіти Польщі. Організація курсів відбулася на найвищому рівні, все було досконало продумано, створено всі умови для комфортного перебування учасників упродовж усього періоду навчання. На заняттях панувала доброзичлива атмосфера, навіть не відчувалося, що всі ми з різних куточків світу – учасниками літньої школи польської мови та культури були представники 21 країни, зокрема, Болгарії, Туреччини, Нової Зеландії, Канади, Іспанії, Білорусі, Росії, Молдови, Словаччини, Литви, Німеччини, Румунії, Сербії, Бельгії, Хорватії, Казахстану, Республіки Конго, Швейцарії. Прагну висловити вдячність висококваліфікованим викладачам за змістовні й цікаві лекції. Окрім обов’язкових занять з польської мови, ми мали лекції з історії польської літератури та сучасної польської літератури, культури, історії Польщі, культури живого слова, театрального мистецтва, співів і танцю Польщі, історії релігії Польщі, економічних взаємин Польщі, польського кіномистецтва, а також майстер-класи з перекладу та акторської майстерності. Навіть на вихідних не мали часу сумувати – завжди організовувалися екскурсії: побували у Казімєжі Дольному над Віслою, Замості, Войцехові, відвідали музей під відкритим небом «Музей люблінського села», музей концентраційного табору Майданек, Ботанічний сад, Люблінський замок. Були й несподівані бонуси – квести, концерти народної творчості, інтелектуально-розважальні змагання. Цей тритижневий марафон – безцінний досвід для мене як для студентки польської філології, нагода поліпшити мовленнєві здібності, навчитися адаптуватися у різних культурно-комунікативних ситуаціях. Переконана, що такий досвід потрібно проносити через усе життя. Особливі слова подяки за це адресую керівникові Полоністичного центру пані Вірі Меньок, радниці Посольства Республіки Польща в Україні пані Емілії Ясюк та директорові Бюро визнання освіти та міжнародного обміну при Міністерстві освіти Польщі панові Боґуславу Шиманському».

Студентки польської філології філологічного факультету Валентина Фольц (група ПУ-35Б) та Ксенія Віленська (група УП-15М) розповідають про своє перебування на методичному курсі польської мови у Вроцлаві: «Цьогоріч нам, двом студенткам філологічного факультету, пощастило взяти участь у Літній академії польської мови і культури, яку організував Дольношльонський відділ товариства Спільнота Польська у Вроцлаві, що тривала від 8 до 21 серпня 2017 року. Навчальна програма академії містила заняття з історії Польщі та методики навчання польської мови. Щодо культурно-мистецької програми, то щодня ми відвідували цікаві історичні й сучасні пам’ятки Вроцлава, мали змогу познайомитися із цим чудовим містом та його історією у супроводі екскурсовода. Окрім сертифікатів про успішне завершення курсу, всі учасники отримали багато нових знань, досвіду та гарних вражень. Висловлюємо велику вдячність за організацію й теплу опіку під час нашого перебування у Вроцлаві Дольношльонському відділу товариства Спільнота Польська у Вроцлаві в особі директора професора Томаша Ґловінського та кураторові нашого курсу Віолетті Ґловінській. Особливу подяку висловлюємо директорові Всеукраїнського координаційно-методичного центру навчання польської мови та культури при Спілці вчителів-полоністів України у Дрогобичі панові Адамові Хлопеку та всім працівникам центру за можливість взяти участь у Літній академії польської мови у Вроцлаві. Щиро вдячні доцентові Вірі Меньок, керівникові Полоністичного науково-інформаційного центру імені Ігоря Менька Дрогобицького університету, за сприяння й організацію нашого підвищення кваліфікації у річищі вивчення польської філології».

Полоністичний науково-інформаційний

центр імені Ігоря Менька