Меню

«

»

Стартував унікальний проект Дрогобицького педуніверситету з Університетом Казимира Великого у Бидгощі

Дрогобицька делегація у складі тринадцяти осіб, до якої увійшли науковці Дрогобицького державного педагогічного університету імені Івана Франка (професор Світлана Щудло, доценти Валентина Стець, Олександра Смеречак, Роман Хавула, Ірина Мірчук, старший викладач Ігор Зубрицький і викладач Лілія Вовк) та група практиків у сфері соціальної роботи з молоддю (вчителі шкіл Дрогобича і представники благодійного фонду «Карітас»), взяли участь у науково-методичному семінарі, що відбувся 20 – 25 листопада 2017 року в Університеті Казимира Великого у Бидгощі.

Цей семінар розпочав реалізацію унікального дворічного проекту «Польсько-українська науково-методична співпраця у напрямі сприяння розвитку системи профілактики та підготовки фахівців у галузі протидії ризиковній поведінці дітей та молоді в Україні». Проект, до якого включився наш університет, реалізується спільно з Відділом педагогіки та психології Університету Казимира Великого у Бидгощі та фінансується Державною польською агенцією розв’язання алкогольних проблем (PARPA) та Міністерством здоров’я Польщі в межах Державної програми здоров’я Польщі на 2016 – 2020 рр.

Метою проекту є ознайомлення з інноваційними європейськими практиками у сфері соціальної профілактики узалежнень серед молоді та удосконалення моделі підготовки фахівців спеціальності «Соціальна робота (соціальна педагогіка)» і «Психологія (практична психологія)» з врахуванням польського досвіду, а також розробка та впровадження в освітню програму підготовки фахівців навчального модуля з соціальної профілактики узалежнень та ризиковної поведінки молоді. Треба відзначити, що Польщі на цей час вдалося сформувати та досить успішно реалізовувати унікальну і прогресивну систему підготовки фахівців у сфері соціальної профілактики (Бидгощ є одним із найвідоміших і найпотужніших наукових осередків), а також дієву мережу організацій, які здійснюють соціальну профілактику, соціотерапію, психотерапію.

Програма перебування у Бидгощі була дуже насиченою. На урочистому відкритті семінару українську делегацію привітали проректор професор Марек Мацко, декан відділу психології та педагогіки професор Ева Зволінська, завідувач кафедри опікунчої педагогіки та соціальної профілактики професор Марія Дептула. Також відбулася надзвичайно відкрита і тепла зустріч із представниками влади міста, зокрема, заступницею президента міста з питань освіти Івоною Вашкєвіч, директором відділу освіти та спорту міста Ельшбетою Вевюрою. На зустрічі дрогобичани дізналися про унікальну освітню стратегію міста, про результати участі шкіл у державних, регіональних та локальних освітніх програмах. Окрім детального представлення представниками Польщі та України і обговорення діючих моделей соціальної профілактики ризиковної поведінки молоді у двох країнах, окреслення змісту подальшої спільної навчально-дидактичної співпраці, члени делегації відвідали та ознайомилися з роботою найбільш успішних осередків, а саме: регіонального осередку терапії узалежнень та співузалежнень (Торунь), молодіжного відділу лікування узалежнень (Торунь), приватного центру психотерапії узалежнень (Торунь), осередків допомоги молоді та сім’ям з проблемами узалежнень у Бидгощі, центру здоров’я та ін.