Меню

«

»

Польова практика студентів І курсу біолого-природничого факультету

З 20 червня до 10 липня 2022 року на біолого-природничому факультеті триває друга частина навчально-польової практики з ботаніки та зоології для студентів І курсу спеціальностей 014.05 СО «Біологія, хімія та здоров’я людини» і 091 «Біологія». Зі студентами проводять онлайн-заняття за допомогою програми ZOOM. У зазначений період викладачі практики проводили опитування щодо виконання студентом поставлених завдань: готовність колекцій членистоногих, вологого макропрепарату безхребетних тварин, гербарію, оформлення щоденника (опис фізико-географічної характеристики свого місця проживання та морфологічної характеристики представників флори і фауни своєї місцевості), знання латинської термінології й опрацювання навчальної ботанічної та зоологічної літератури. Також обговорювали проблеми, які виникали під час роботи, та шляхи їх вирішення. На заняттях проводилося роз’яснення щодо камеральної обробки, правильного визначення, монтування та етикетування зібраного матеріалу. Практика проходить за місцем проживання кожного студента у зв’язку із карантином та воєнним станом. Керівниками практики в цей період є доценти Василь Стахів та Ярослава Павлишак.

На сьогодні студенти ще активно працюють над виконанням поставлених завдань: збирають метеликів і жуків (чи павуків) для колекцій, визначають представників, монтують їх в рамки; збирають, сушать та монтують гербарії і колекції насіння; виготовляють вологі макропрепарати безхребетних тварин; вчаться працювати з визначниками й атласами з ботаніки та зоології. Також студенти ведуть роботи щодо оформлення щоденників: заповнюють графік проходження навчально-польової практики, описують морфологію представників тваринного і рослинного світу лісу, луки та водойми своєї місцевості, вивчають їхню систематику й українську і латинську термінології, формують висновки щодо проведених робіт, заповнюють звіти та описують свої враження від проходження навчально-польової практики.

Студенти виявляють велике зацікавлення під час дослідження зоологічного та ботанічного світу, сумлінно опрацьовують теоретичні матеріали, дослухаються до порад і настанов викладачів та активно їх застосовують.