Меню

«

»

Петиція польської науково-академічної спільноти

24 лютого 2022 року, у відповідь на військове вторгнення РФ в Україну, об’єднання польських академічних середовищ уклало петицію на підтримку української наукової, академічної, дослідницької, освітянської та студентської спільноти.

Петиція заініційована й підписана провідними науково-академічними інституціями Польщі: Польська академія наук, Головна рада з питань науки та вищої освіти, Конференція ректорів академічних закладів Польщі, Конференція ректорів публічних професійно-технічних навчальних закладів, Конференція ректорів професійно-технічних навчальних закладів Польщі, Національне представництво аспірантів, Рада молодих вчених, Студентський парламент Республіки Польща.

Петицію підтримують численні польські науковці та освітяни, засвідчуючи цим свою непохитну солідарність з українськими науковцями, академічними працівниками, освітянами, молодими дослідниками й студентами.

Текст петиції:

 ПЕТИЦІЯ АКАДЕМІЧНОГО СЕРЕДОВИЩА У ЗВ’ЯЗКУ З АГРЕСІЄЮ РОСІЇ ПРОТИ УКРАЇНИ

У зв’язку зі збройною агресією Росії проти України та брутальним порушенням міжнародних конвенцій та стандартів, що діють у цивілізованому світі, польська академічна спільнота рішуче засуджує напад на нашого сусіда та вчинення насильства над ним.

Висловлюємо нашу повну солідарність з усім українським народом та підтримку України як суверенної держави, а також заявляємо про готовність надати будь-яку можливу допомогу в ці важкі часи. Водночас звертаємося до керівництва Міністерства освіти й науки з проханням вжити спеціальних заходів, у тому числі юридичних, для підтримки українських науковців, аспірантів та студентів, котрі виявлять бажання продовжити свою діяльність у польських закладах вищої освіти.

Польська академічна спільнота ще більше інтенсифікуватиме та розвиватиме всі форми співпраці з нашими українськими академічними партнерами.

Переклад з польської Віри Меньок