Меню

«

»

Наукова музейно-патріотична академія «Петро Франко та історична тяглість генеральної битви за Україну – 1917/2022»

28 червня 2022 року з нагоди 132-ї річниці від Дня народження сина Івана Франка Петра в Державному історико-культурному заповіднику «Нагуєвичі» відбулася Наукова музейно-патріотична академія «Петро Франко та історична тяглість генеральної битви за Україну – 1917/2022». Модератор – директор музею доцент Богдан Лазорак.

Розпочався захід хвилиною мовчання на пошану наших героїв, котрі загинули у війні з російським агресором, а також пластунською молитвою, яку разом із пластунами Дрогобицької станиці змовили численні її учасники.

Вступне слово виголосив директор ДІКЗ «Нагуєвичі» Богдан Лазорак. Із вітальними словами до учасників академії звернулися проректор з наукової роботи професор Микола Пантюк та голова Дрогобицької територіальної громади Тарас Кучма.

Проректор Дрогобицького університету Микола Пантюк поділився своїм знайомством з Петром Франком, коли писав дисертацію про молодіжні організації в Галичині: «В часи радянщини приховувалося багато фактів життя Петра Івановича. Петро Франко разом з Іваном Чмолою є організатором «Пласту» в Галичині ще в 1911 році. Він відзначав, що приорітетом є виховання розуму та тіла, тобто тіловиховання. Хто для мене є Петро Франко? Насамперед – громадський діяч, а ще науковець, хімік, автор більше 36-ти винаходів у галузі переробки молока. Петро Франко – педагог, вчитель, написав декілька підручників. Петро Франко – воїн, патріот, референт українського літунства».

Цікавим був виступ онука Петра Франка, правнука Івана Франка Петра Галущака, який приїхав до Нагуєвич разом зі своєю сестрою Любою. Із науковими доповідями виступили: заступник декана історичного факультету з наукової роботи доцент Володимир Галик («Епістолярій Петра Франка до Івана Франка: один штрих до історії взаємин сина із батьком»); доцент кафедри олімпійської освіти Львівського державного університету фізичної культури ім. І. Боберського Андрій Сова, який презентував низку наукових видань присвячених українському спортовому руху та участі у ньому Петра Франка.

Вперше на Дрогобиччині відбувся показ віднайденого фільму Олександра Пежанського «Про перші українські лещетарські змагання у Львові» (відбулися 15 лютого 1929 року). Цей фільм на старій кіноплівці авторам презентації надала донька Олександра Пежанського Дарія Ярошевич із Чикаго. Презентував та розповів про роботу над оцифруванням фільму регіональний представник Українського Центру культурних досліджень Ігор Гармаш.

В музеї було відкрито дві виставки: «Петро Франко: прижиттєві артефакти з фондів заповідника «Нагуєвичі» та колекції», яку презентував музейний доглядач ДІКЗ «Нагуєвичі», аспірант історичного факультету Назар Юрчишин, та «Увіковічення імені Івана Франка мовою нумізматики та боністики». Про неї розповів доцент Володимир Галик. Крім того, учасники Академії змогли побачити кінохроніку та почути голос Петра Франка у документальному фільмі Олександра Довженка «Визволення 1940», який віднайшов Назар Юрчишин.