Меню

«

»

Національні стандарти в системі захисту прав дитини

26 листопада 2021 року на історичному факультеті відбулася науково-практична конференція «Національні стандарти в системі захисту прав дитини: сімейні форми виховання дітей сиріт та дітей позбавлених батьківського піклування». Співорганізаторами онлайн-заходу виступили доцентка кафедри правознавства, соціології та політології Єлизавета Копельців-Левицька та начальник відділу-служби у справах дітей виконавчого комітету Дрогобицької міської ради Ігор Яким.

Із вітальним словом до учасників конференції звернувся декан історичного факультету Микола Галів, який відзначив, що захист прав дитини є одним із найважливіших пріоритетів у нашій державі, адже ставлення до дітей, рівень їхньої безпеки та захищеності у державі, стан їхнього всебічного розвитку є показниками цивілізованості та гуманності суспільства.

Начальник відділу-служби у справах дітей виконавчого комітету Дрогобицької міської ради Ігор Яким розповів про практичні аспекти процедури усиновлення (удочеріння), закцентував окрему увагу та питанні міжнародного усиновлення.

У конференції взяла участь адвокатка ради адвокатів Львівської області Ольга Ференц, яка зробила короткий огляд судової практики позбавлення батьківських прав.

Не менш цікавими та ґрунтовними були доповіді здобувачів вищої освіти, зокрема: А. Поліщук «Право дитини жити і виховуватися у родині», І. Мох «Правовий аналіз позбавлення батьківських прав як заходу захисту прав та інтересів дитини», А. Страшівської «Патронат як форма сімейного влаштування дітей сиріт та дітей позбавлених батьківського піклування», М. Гринців «Проблематика прийомного виховання у сімейному праві України», А. Пасічник «Роль інститут опіки та піклування у забезпеченні прав та інтересів дітей у сучасних умовах», Ю. Саламін «Правова природа дитячого будинку сімейного типу», В. Папірник «Правовий аналіз Конвенції про права дитини 1989 р.».

Насамкінець організатори поділилися міркуваннями щодо подальших перспектив співпраці кафедри правознавства, соціології та політології з відділом-службою у справах дітей виконавчого комітету Дрогобицької міської ради, висловили всім учасникам слова вдячності та побажали міцного здоров’я.

Віра ПАПІРНИК,

студентка історичного факультету