Меню

«

»

КОНКУРС ТАЛАНОВИТОЇ УЧНІВСЬКОЇ МОЛОДІ ДРОГОБИЦЬКОГО РАЙОНУ

Ранкового суботнього дня 24 лютого 2018 року в Інституті фізики, математики, економіки та інноваційних технологій Дрогобицького державного педагогічного університету імені Івана Франка було світло від дитячих усмішок і гамірно від вируючих емоцій. Поодинці та невеличкими групами збиралися у старовинній будівлі на вулиці Стрийській учні та педагоги шкіл, гуртківці та їхні керівники з позашкільних закладів освіти Дрогобицького району. Адже традиційно на базі кафедри технологічної та професійної освіти проводився ІІ тур Всеукраїнського конкурсу «Таланти твої, Україно!». Метою цього цікавого заходу було виявлення обдарованих і талановитих дітей та підлітків, що займаються різними видами образотворчого та декоративного мистецтва, стимулювання подальшого розвитку їхніх творчих здібностей, пропагування кращих зразків українського мистецтва, залучення дітей до збереження та розвитку традиційних художніх промислів і ремесел. З іншого боку, конкурс «Таланти твої, Україно!» – це своєрідний щорічний підсумок творчої діяльності юних мистців з різних куточків Дрогобицького району, які навчаються та розвиваються у структурі Будинку дитячої та юнацької творчості (директор В. Болоховецька).

Урочисте відкриття районного конкурсу відбулося в ошатній актовій залі ІФМЕІТ, де зі словами привітання до школярів і педагогів звернулися завідувач кафедри Л. Оршанський, заслужений майстер народної творчості, член Національної спілки майстрів народного мистецтва України Н. Кузан та директор БДЮТу В. Болоховецька. Вони побажали юним митцям успіхів, творчої наснаги, вміння успішно представити свої творчі здобутки, боротися й одержати перемогу в обраній номінації. У конкурсі взяли активну участь 90 кращих учнів з 22 шкіл, Будинку дитячої та юнацької творчості та Еколого-натуралістичного центру учнівської молоді Дрогобицького району.

І ось учасники конкурсу займають студентські аудиторії, з наплічників і папок на огляд журі з’являються неперевершені вироби образотворчого та декоративного мистецтва, створені талановитими дитячими руками. Гідні щирого подиву і захоплення вони нагадують справжні мистецькі шедеври. І в цьому також велика заслуга їхніх духовних наставників – педагогів, що плекають паростки творчої української нації. Воістину такими вчителями школа стоїть, адже відомо, що лише творча особистість спроможна виховати й утвердити талановите майбутнє країни.

До складу поважного й об’єктивного журі конкурсу входили викладачі Дрогобицького педагогічного університету: професор Л. Оршанський, доценти Н. Кузан, І. Котик, Л. Савка, старші викладачі Ж. Ясеницька, В. Ясеницький, а також працівники БДЮТ В. Болоховецька, Г. Білинська, Л. Клонцак, Т. Лещак, С. Мазурчак, І. Петруняк, О. Янінович та ін.

Учасники конкурсу представляли 2 – 3 домашні роботи, які оцінювалися окремо, та виконували індивідуальне творче завдання, що дало змогу членам журі виявити рівень володіння художніми техніками та технологіями, розгледіти потенціал і творчі здібності учнів. Розмаїттям інтерпретації головної теми «Творчість народної мисткині Марії Примаченко» вражали дитячі мистецькі твори, а результати показали, що більшість педагогічних колективів Дрогобицького району відповідально поставились до проведення цього змагання, засвідчили високий рівень у більшості школярів творчих здібностей і обдарувань. Однак, особливу увагу членів журі привернули виконані роботи, які й були оцінені найвищими балами. Серед переможців слід відзначити талановитих дітей, які змагалися у таких номінаціях: 1) живопис – Зелений Тарас, Матвіїшин Леся, Кошеба Андріана, Петруняк Іванна, Хомин Анна, Шипін Марта; 2) графіка  – Линів Марія, Чапля Марія, Багрій Cвітлана; 3) батик – Олексин Тамара; 4) малярство на склі – Бецко Христина, Харко Яна; 5) витинанка – Максим’як Маряна, Левченко Ірина, Андрухів Галина; 6) аплікація – Ільницька Лариса; 7) батик – Белз Ангеліна.

Підводячи підсумки цього свята творчості, хотілося б відзначити високий рівень робіт усіх без виключення учнів, що підтверджує копітку щоденну працю їхніх наставників – учителів трудового навчання та керівників художньо-прикладних гуртків навчальних закладів з Нового Кропивника, Лішні, Унятич, Довгого, Летні, Дережич, Меденич, Солонського, Урожа та ін.

Переможці конкурсу були нагороджені дипломами і грамотами, які урочисто вручив професор Л. Оршанський, а педагогам району він подарував підручники і посібники з вивчення різних видів образотворчого та декоративного мистецтва, підготовлених викладачами кафедри. Володарі призових місць у 21 березня змагатимуться на обласному конкурсі, що відбудеться у Львові. То ж хочеться побажати їм нових звершень та широкого визнання їхніх обдарувань. Також хочеться висловити сподівання, що невдовзі переможці творчих конкурсів і шкільних олімпіад поповнять лави студентства інституту фізики, математики, економіки та інноваційних технологій і гідно представлятимуть талановите студентство Дрогобицького краю на всеукраїнських і міжнародних змаганнях.