Меню

«

»

Фестиваль науки – 2022

18 травня 2022 року в межах Фестивалю науки – 2022 проведено міжкафедральний семінар «Буча, Маріуполь, Харків… – історія та семантика назви», який організували кафедри української мови й філологічних дисциплін та методики їх викладання у початковій школі.

На засіданні заслухано та обговорено доповідь доктора філологічних наук Віри Котович про глибоку культуроємність назв міст, обпалених війною, – Маріуполя, Ірпіня, Бучі, Харкова, Чернігова, Ізюма, Авдіївки, Гуляйполя та десятків інших населених пунктів, що опинилися сьогодні в зоні активних бойових дій. Назва кожного поселення – особливий лінгвокультурний текст, закодування якого відбулося в часі присвоєння імені, а декодування триває впродовж усього періоду його побутування. Власна назва, наділена величезним культурологічним потенціалом, на наших очах стає символом мужності та звитяги, єдності та сили духу.

В обговоренні доповіді взяли участь доцент Любов Мельник, професор Марія Федурко, професор Ярослав Яремко. Вони висловили щире сподівання, що сьогоднішній міжкафедральний семінар має всі шанси перерости в широку наукову конференцію, позаяк розглянута проблема нині набуває особливої актуальності: ведучи мову про патріотизм і незламність наших міст і сіл, не менш важливо висвітлити автохтонність та антропоцентричність їхніх назв.