Меню

«

»

Дрогобицький університет – співорганізатор Міжнародної наукової конференції

19 листопада 2021 року в режимі онлайн відбулася ІV Міжнародна наукова конференція «Турбота про розвиток і безпеку дитини – соціально-правові аспекти» (Рівне, Україна). Дрогобицький університет уже вчетверте є співорганізатором цього наукового заходу. Відповідальною за конференцію була кафедра правознавства, соціології та політології. До наукового комітету входили професорки Надія Скотна та Світлана Щудло, членкиня організаційної ради – доцентка Оксана Зелена. Прикметно, що географія проведення конференції щороку розширюється (перша проходила в Лєгніце, друга – у Дрогобичі, третя – у Варшаві). До кола співорганізаторів, серед яких Державна вища професійна школа імені Вітелона в Лєгніце, Університет економіки та гуманітарних наук у Варшаві (Інститут права), Університет єврорегіональної економіки Альсіде де Гаспері у Юзефуві та ін., цьогоріч доєднався Рівненський державний гуманітарний університет, який став господарем заходу.

Конференція проходила у форматі пленарного засідання, дев’ятьох секцій, одна з яких студентська, та підбивання підсумків. До наукової дискусії були залучені не лише науковці, але й студенти та представники позауніверситетських організацій із прав дитини. Модераторами заходу стали: завідувачка кафедри теорії і методики виховання, докторка педагогічних наук, професорка Оксана Петренко (Рівненський державний гуманітарний університет) та президент оргкомітету, директор Інституту права, професор Станіслав Лєшек-Стадніченко (Університет економіки та гуманітарних наук у Варшаві).

Викладачки кафедри правознавства, соціології та політології і їхні студенти були активними учасниками заходу. З доповіддю «Небезпеки вільного часу у підліткових практиках (на матеріалах міжнародного соціологічного проєкту)» виступили професорка Світлана Щудло та доцентки Ірина Мірчук, Оксана Зелена. Доцентка Олександра Проць разом зі студенткою ІІ курсу історичного факультету Тетяною Носилевською презентували виступ «Практичні проблеми правового захисту дітей від домашнього насильства». Під керівництвом доценток Олександри Проць, Лідії Тиміш, Єлизавети Копельців-Левицької студенти-історики підготували та представили доповіді: Роман Гобрей «Дитячий омбудсмен як інститут держави і громадянського суспільства»; Андрій Данч «Діти і війна: правовий захист дітей в Україні, які постраждали внаслідок воєнних конфліктів»; Христина Марусаж «Міжнародно-правові механізми захисту прав дітей під час збройних конфліктів».

На підсумковому засіданні було сформовано не лише практичні рекомендації, але й погоджено необхідність організації чергової, уже ювілейної, наукової зустрічі зі сподіванням, що вона проводитиметься у форматі живого спілкування. За матеріалами конференції польські партнери планують опублікувати колективну монографію.