Меню

«

»

Діалог полоністок філологічного факультету Дрогобицького університету з полоністами з Німеччини

26–28 серпня 2021 року відбувся унікальний проєкт, організований Полоністичним науково-інформаційним центром імені Ігоря Менька Дрогобицького університету спільно з кількома академічними інституціями з Німеччини. Німецькі викладачі, аспіранти та студенти, пов’язані з цариною полоністики, завітали до Дрогобича, аби в місті Івана Франка та Бруно Шульца реалізувати цікаву літературно-історичну та дослідницько-пізнавальну програму, провідна мета якої полягала у наближенні до знакових постатей і місць багатокультурного Дрогобича, а головне – налагодженні продуктивного діалогу зі студентами-полоністами філологічного факультету нашого університету, що в майбутньому може втілитись у цікавих формах співпраці та академічного обміну.

У проєкті взяли участь такі науково-академічні інституції з Німеччини: центри Міжкультурна германістика та Німецько-польські культурно-літературні взаємини й гендерні студії з Європейського університету Віадріна у Франкфурті-на-Одері, що їх у рамках проєкту представляли д-р Лотар Кінкенштайн – активний учасник Міжнародного Фестивалю Бруно Шульца у Дрогобичі, викладач Крістоф Майш, студентки Міхаліна Пшекурат та Александра Бацлавська; Центр полоністики імені Александра Брюкнера, що функціонує у містах Єна та Галле, представлений у проєкті викладачем, аспірантом Йоганном Віде (Єна) та студентом Лукасом Фоґелем (Галле).

Полоністику філологічного факультету Дрогобицького університету представили студентки польської філології другого та третього курсу – Катерина Кутова, Віталія Качмарик, Юлія Ярушак, Юлія Періг, Діана Фендак, Руслана Жукровська, а також Валентина Фольц – випускниця-полоністка філологічного факультету, котра нині навчається в маґістратурі з польської філології Люблінського католицького університету. Ініціаторкою та організаторкою зустрічі польських філологів з Дрогобича та Німеччини була Віра Меньок – доцентка кафедри світової літератури та славістики й керівниця Полоністичного центру, вона ж ініціювала й координувала програму реалізації проєкту в Дрогобичі та Трускавці.

У рамках проєкту науковці, викладачі та студенти з Німеччини відвідали Музей Кімнату Бруно Шульца, що міститься в головному корпусі університету, в колишньому професорському кабінеті Бруно Шульца; мандрували Дрогобичем місцями, пов’язаними з біографією та творчістю Бруно Шульца; познайомились із найдавнішими унікальними пам’ятками історії Дрогобича – церква св. Юра та церква Воздвиження Чесного Хреста, стара солеварня; торкнулись місць пам’яті єврейської культури – Хоральна синагога та єврейський цвинтар; пізнали культурно-історичний простір Трускавця. У реалізації літературно-історичних та дослідницько-пізнавальних складових проєкту польським філологам з Німеччини товаришували Віра Меньок, Леонід Ґольберґ та Андрій Юркевич.

Сподіваємось, що цей перший візит німецьких полоністів у Дрогобичі матиме своє різноманітне продовження у нових проєктах, котрі втілюватимуть діалог нашої полоністики, що успішно розвивається на філологічному факультеті під опікою кафедри світової літератури та славістики, та полоністів з різних науково-академічних інституцій Німеччини.

Віра Меньок,

керівниця Полоністичного науково-інформаційного центру імені Ігоря Менька, доцентка кафедри світової літератури та славістики

Світлини: Крістоф Майш, Лотар Кінкенштайн, Валентина Фольц