Я студентка ІІІ курсу, Біолого-природничого факультету, а ще я вельми щаслива студентка, адже мені випала чудова можливість взяти участь у програмі Ерасмус+.

Отож, з 18 лютого 2017 року  беру участь у проекті Еразмус+. Ця програма створена ЄС для студентського обміну. Метою є підвищення мобільності європейських студентів та покращення якості освіти за рахунок фінансування академічної кооперації між Європою та неєвропейськими країнами.

Трішки про університет в якому навчаюсь.

Університет Жешовскі складається з 11 факультетів, на котрих нараховується до 40 різноманітних спеціальностей. Одним з них є і мій Агро-біологічний факультет , на якому зараз навчаюсь.

Що до навчання . То  до студентів по обміну тут ставляться дещо більш лояльно, ніж до польських. Наприклад, у мене 8 предметів  і з них 5 іспитів. Екзамен зможу здавати в довільній формі. Взагалі, навчання в Україні та навчання в Європі – дві великі різниці. Тут немає такого чіткого розкладу –  у тебе, наприклад, можуть бути заняття о 8 ранку, а потім лише в 6-7 вечора. Також ти маєш право сам вирішувати, що саме ти будеш вивчати в даному семестрі і з яких предметів будеш складати іспити.

Загалом, варто сказати про навчання: це дуже корисний досвід, адже їх система повністю інша, а той фактор, що нас не виокремлювали від інших студентів, робив навчання подекуди складним, але надзвичайно цікавим, що вилилось у наші оцінки. Доречі, багато хто вважає, що студенти, які їдуть за обміном, отримують хороші оцінки, бо там не складно вчитись – ні, так стається з кількох причин: від зміни середовища, від зміни правил гри студенти мобілізуються і з новою силою прагнуть здобувати.

Мені вдалося познайомитись з безліччю іноземців і заприятелювати з декількома турками та італійкою. Культурний шок змусив змінити ставлення до всього світового співтовариства, адже розуміння однаковості проблем, переживань і захоплень абсолютно всіх,  хто є на світі, змушують сприймати інших людей як братів, сестер, друзів.

Загалом, я дуже задоволена своїм перебування на навчанні за програмою обміну Еразмус +, де для мене зникли бар’єри між людьми, а різноманіття культур перейшло з фактору поділу у фактор подібності.

Європейські норми, загальний рівень культури населення, відсутність бюрократії й абсолютна доброзичливість – це те, куди нам треба рости.

Важко висловити всі емоції і враження текстовим шляхом, але це варте всіх труднощів, через які довелося пройти й світ був би кращим, якби кожен хоча б раз пережив такий досвід.

Безмежно вдячна за можливість бути  Erasmus+ студентом координаторам  програми  та рідному факультету.

 

By vmp