Продовжуючи цикл розповідей про академічну мобільність студенток і студентів інституту іноземних мов у весняному семестрі 2021/22 н.р., мандруємо на північ Німеччини, де розташоване вельми гостинне для українців місто Ґрайфсвальд. Щоліта багато років поспіль наші викладачі й студенти брали участь у міжнародному симпозіумі Greifswalder Ukrainicum, який присвячений українознавству, а також літніх мовних школах при місцевому університеті. Запровадження для України стипендіальних програм Erasmus+ дало змогу вивести співпрацю двох закладів вищої освіти на новий рівень, результатом якої стало і семестрове навчання студентки групи НА-24Б Вікторії Сторонської в Грайфсвальдському університеті імені Ернста Моріца Арндта.

«Сказати, що я задоволена проживанням, навчанням та дозвіллям– нічого не сказати! Хочу розділити свою розповідь відповідно на три частини.

Через повномасштабне вторгнення росії в Україну я приїхала сюди швидше, ніж планувалося. Хоча моя домовленість із гуртожитком починалася лише з 1 квітня, мені знайшли кімнату, де я могла комфортно мешкати. Тут діє чудова Buddy-програма: місцеві студенти опікуються приїжджими, щоб останнім було легше пристосуватись у новому середовищі. Виявилося, що я тут наймолодша зі всіх еразмусівців. Це великий плюс Дрогобицькому університету, який дає шанс здобувати досвід закордоном з такого юного віку.

Щодо навчання, то воно кардинально відрізняється від того, до чого звикли ми, українці. Найбільше і найприємніше мене здивувала відсутність оцінок. Відвідувала тільки семінари (цього семестру у моєму розкладі не було лекцій) і в захваті від цих занять. Я вивчаю німецьку як іноземну мову (DaF) і в основному на домашнє завдання потрібно було прочитати статтю чи розділ із книги та відповісти на запитання у Moodle. До речі, про Мудл: це сайт, на якому викладачі виставляють матеріали, використані на занятті, та публікують домашнє завдання, отже немає такого, що тебе не було і ніхто з одногрупників не знає, що ж задали на наступний раз. А ще тут немає обов’язкового відвідування занять! Головне – наприкінці показати знання на екзамені, який пропонує кілька вибіркових опцій. Можна вибрати екзамен у вигляді контрольної, письмової роботи або усної відповіді. Тут можна відвідувати мовні курси будь-якого рівня від А1 до С2, які для іноземних студентів є безкоштовними. За це можна отримати додаткові кредити ECTS. У зв’язку з війною до Ґрайфсвальда прибуло багато українських дітей, котрі зобов’язані відвідувати школу. Тож я мала можливість на волонтерських засадах працювати за фахом та вчити діточок німецької мови. Це win-winsituation: я отримую досвід, а дітки знання!

І найцікавіше – місцеві розваги. Хоча я радше інтровертта знайшла собі справжніх друзів зі схожими поглядами. А знайомитися тут дуже легко, особливо для студентів за обміном. У Німеччині існує такий феномен, як Stammtisch – це вечірка, яка може мати різні тематики, і караоке, і silentparty, і різні ігри, чи просто вечір спілкування. На таких вечірках люди самі знаходять тебе і починають комунікувати, самотність тут точно не відчувається! Не можна не згадати, що Ґрайфсвальд має чудовий пляж, що робить це місце дуже привабливим для туристів та студентів. Також LEI (Lokale Erasmus Initiative) проводять екскурсії різними містами Німеччини: я, наприклад, відвідала Берлін, Дрезден і Штральзунд. Неймовірно чудові люди організовують усе для інтернаціональних студентів!

Насамкінець наголошу ще на одному моменті, що мене вкрай вразив: я тут єдина з України! Це свідчить про крутість Дрогобицького державного педагогічного університету імені Івана Франка!»

зображення_viber_2022-07-04_10-41-54-758 зображення_viber_2022-07-04_10-40-43-504 зображення_viber_2022-07-04_10-41-01-125

зображення_viber_2022-07-04_10-41-12-677 зображення_viber_2022-07-04_10-41-24-739 зображення_viber_2022-07-04_10-41-39-965

By vmp