Четверта історія циклу розповідей про академічну мобільність студентів інституту іноземних мов у весняному семестрі 2021/22 н. р. повертає нас до Австрії. Грандіозні V Дні Австрії у Дрогобичі 2017 року, які були присвячені багатогранності федеральної землі Штирія, започаткували активний культурно-освітній діалог нашого університету з освітніми закладами Ґрацу. Тоді ж було підписано білатеральну угоду про співпрацю з Педагогічним інститутом Штирії, яка передбачала закордонне стажування і навчання в рамках програми Erasmus+.

Враженнями від семестрового навчання в Ґраці поділилися студентки ІІІ курсу Ірина Липак (гр. АН-31Б) та Софія Гаас (гр. ПАН-36Б).

Навчання за кордоном було нашою мрією з дитинства. І ось восени, коли за успіхи у навчанні нам запропонували провести семестр в Австрії, ми без вагань погодились. До цього часу ми не були знайомі, але одразу почали планувати, що ми будемо робити в Австрії, які міста відвідаємо і як круто проведемо час. Але спершу нам довелось пройти квест: виробити візу, підписати індивідуальне навчання тощо.

Ми визначились з датою від’їзду ще у січні, знали, що це буде 24 лютого. Цей ранок ми запам‘ятали назавжди, як і вся Україна. Прокинувшись від шуму за вікном, сигналізації, одразу зателефонували одна одній. Постало питання: чи їхати нам взагалі? Години роздумів, розпач, підтримка рідних – і рішення прийнято. Ми їдемо! Кілометрові черги. Водій відмовився перетинати кордон. 10 годин на пішому переході… Холод… Ніч… Розпач… Як далі? Постійне переглядання новин. Паралельне відписування новим одногрупникам на слова підтримки, переживання та співчуття.

Після прибуття в Ґрац ми наступного ж дня вирушили на мітинг, який організували українці для підтримки України. Слова пісень, віршів та промов пробирали до сліз, а серце щеміло тугою за домівкою. Після віче наші нові одногрупники прийшли познайомитися, підтримати нас, адже навчання мало розпочинатися ще за тиждень.

Для ближчого знайомства студентів по обміну інститут організував «Welcome Weekend» в Альпах, у місті Айзенерц.  Ми чудово провели час з новими друзями: катались на лижах, бавилися в сніжки, відвідували майстер-класи. Виявилось, що ми у групі всі такі різні, але у нас так багато спільного.

Початок навчання, спілкування з новими одногрупниками та викладачами відганяли від нас негативні думки. Усе було новим: ми звикали до нових друзів, аудиторій, навчальних дисциплін та методик навчання. Навчання з кожним днем ставало все цікавішим, відкривали для себе чимало нового із задоволенням, а головне – ми зрозуміли, наскільки важлива наша майбутня професія.

На вибіркових дисциплінах ми вчились із австрійськими студентами, які розповідали чимало про своє студентське життя, про можливості академічної мобільності, про різноманітні заходи, котрі нам слід відвідати. Ми разом створювали різноманітні проєкти, ділилися ідеями та досвідом.

Мабуть, не варто й розповідати, що ми удосконалили знання іноземних мов. Досвід спілкування зі студентами з різних країн світу дав нам змогу опанувати англійську ще краще, а від наших одногрупників ми навчилися окремих іспанських, французьких і навіть тайських фраз. Завдяки ж курсу німецької мови ми почуваємось значно впевненіше у спілкуванні. Неможливо не згадати нашу практику у Waltendorfer Schule, під час якої ми навчали дітей математики, письма і читання. На перервах вчили українські пісні, які вони так полюбили та завжди хотіли ще. На одному з виховних заходів ми розказали про Україну, традиції, культуру, пам‘ятки архітектури, природні дива…

Окрім навчання австрійських школярів, ми волонтерили, допомагаючи дітям, які були вимушені втікати з України. Підтримка, переклад завдань і уроків, мотивація, розмови на різні теми допомогли їм швидко влитися в колектив та побороти страх.

Ґрац – історичне місто. Одним із наших завдань було дослідження його історії в контексті порівняння з українськими містами, тому ми відвідували музеї, театри й інші визначні місця. Попри це подорожували містами Австрії як групою, так і самостійно, що значно розширило наш кругозір та дало змогу побачити чимало цікавого. На вихідних ми подорожували новими містами: Відень, Зальцбурґ, Гальштатт, Рим, Марібор, Стокгольм, Берлін, Гамбурґ, Франкфурт, Шверін, Майнц… Збирались на прогулянки, аби зустріти захід сонця на замковій горі Шльосберґ, на пікніки (вони дуже популярні в Ґраці, адже це студентське місто), відвідували дискотеки та різні заходи.

А ще під час перебування в Австрії ми святкували Міжнародний день вишиванки та Інтернаціональний тиждень, до нашого інституту приїжджали студенти та професори з усього світу. Ми прийшли на заняття у вишиванках, і це спричинило неабиякий інтерес до українського національного одягу. На згадку про Україну та про непростий час ми подарували кожному викладачеві ляльку-мотанку, які були зроблені нами власноруч. Викладачі були розчулені подарунками та приємно вражені українською культурою та традиціями.

Семестр був сповнений вражень, які зігріватимуть наші серця впродовж усього життя. Після повернення ми обов‘язково розповімо нашим студентам про враження і новий досвід. Це те, що варто спробувати кожному! Дякуємо університету за надану можливість!

01 02 03

04 06 05

 

By vmp