За період студентства людина формується не лише як професіонал, але й як всебічно розвинена особистість. Саме цьому сприяють екскурсії, спільні подорожі з пізнавальною краєзнавчою метою, освоєння культурних цінностей.

Упродовж цього семестру, здобуваючи освіту за програмою «Подвійний диплом» в Академії Полонійній у Ченстохові за спеціальністю «Біотехнологія медична» та здійснюючи мобільність в Університеті міста Орадея (Румунія) за програмою Erasmus+, студенти біолого-природничого факультету встигли відвідати дуже багато різних місць. Одним з яких було Barajul Drăgan-Floroiu, в якому студентська молодь відчула єднання з прекрасною природою Румунії та помилувалася чудовими краєвидами, отримала позитивний заряд емоцій і сили на подальше навчання.

Перебуваючи в Орадеа, студенти відвідали соляну шахту Salina Turda в містечку Турда (Thörenburg). Непримітне на перший погляд румунське містечко Турда, приховує свої визначні місця глибоко під землею. Стара соляна шахта Salina Turda, глибина якої понад 100 метрів, на якій для видобутку солі використовувалися молотки, кувалди і клини, була закрита ще в 1932 році. На сьогодні це повноцінний музей історії видобування солі, а також цілий розважальний комплекс для туристів, що включає в себе: спортивні майданчики, затишні зони відпочинку, стадіон, амфітеатр з екраном, можливість пограти у футбол, гандбол, настільний теніс, більярд, боулінг, міні-гольф. До того ж тут є панорамний ліфт, оглядове колесо, дитячий майданчик та сувенірна крамниця. За кількістю народу, який в той день був присутній в шахті, можна відмітити, що цей об’єкт дуже популярний. Спуск вниз і довгий тунель ведуть в основний зал верхнього рівня. Величезне приміщення та об’єкти з ефектною підсвіткою створюють враження якогось інопланетного міста. На перший погляд здається, що кадри взяті з невідомого науково-фантастичного фільму. Температура в шахті завжди на рівні 10-12 °С. До того ж шахта Саліна Турда має свій унікальний мікроклімат. У повітрі всередині шахти відсутні бактерії і алергени, які роблять її ідеальною для людей, що страждають на бронхіальну астму або інші захворювання дихальних шляхів. Покидаючи це дивовижне місце, враження від побаченого ще довго не вщухали, адже масштаби шахти і її сучасний дизайн справді вразили студентів. Недарма Саліна Турда (Salina Turda) була оцінена компанією «Business Insider» як найкрасивіше місце під землею у світі. Більш того, соляна шахта Саліна Турда посягає 22 місце у переліку наймальовничніших туристичних напрямків у світі.

А ще здобувачі вищої освіти побували на екскурсії у найбільшій будівлі м. Орадея – Палаці Чорного Орла, що був збудований на початку ХХ ст. у стилі модерн за проєктом архітекторів Дезо Якаба та Марселли Комора. Загалом він містить п’ять поверхів, проте особливою висотою з-поміж інших вирізняється перший. Палац побудований з трьох асиметричних блоків, між якими є цікаві вітражні переходи. Власне, назва його походить від зображення чорного орла на центральному вітражі. Як і годиться для палаців, інтер’єр будівлі оздоблений колонами, балюстрадами. Та, що особливо впало в око майбутніх біологів, то це різноманітні флористичні та зооморфні сюжети. Цікаво, що Палац Чорного Орла відкритий не лише для поціновувачів мистецтва, тут ви зможете відвідати клуби, посидіти у кафе чи ресторані, винайняти номер у готелі, а також тут функціонують офіси.

Також студенти мали нагоду подорожувати іншими країнами. Зокрема побували у Австрії (м. Відень). У Відні відвідали багато культурних пам’яток міста та побували на мітингу, організованому з метою захисту України від агресора.

Краєзнавчі, культурно-відпочинкові та навчальні екскурсії й поїздки студентам здебільшого організовували викладачі Університету міста Орадея.

Академічна мобільність студентів – це неймовірна можливість здобути нові знання, побувати у нових містах, познайомитися з цікавими людьми, вдосконалити знання іноземної мови, ознайомитися з новою культурою, побачити та вивчити нову флору та фауну, отримати величезну кількість нових емоцій.

Студенти біолого-природничого факультету висловлюють вдячність Дрогобицькому державному педагогічному університету імені Івана Франка, Академії Полонійній у Ченстохові, Університету та викладачам міста Орадея (Румунія) за надану можливість здобувати освіту в межах академічної мобільністі студентів.

12 13 14

1 2 3

4 5 6 7 8 9  10 11

By vmp