Мої вітання!
Я, студентка 2 курсу, Марків Анна, факультету здоров’я людини та природничих наук ДДПУ ім. Івана Франка, спеціальність «Фізична терапія, ерготерапія», цього року отримала змогу провести навчальний семестр по програмі Erasmus+ у Польщі, у чарівному місті Ченстохова.
Хочу поділитись своїми враженнями про свій перший місяць навчання в Uniwersytet Humanistyczno-Przyrodniczy im. Jana Długosza w Częstochowie (UJD). Це мій перший досвід в студентській мобільності, тому усе було нове і цікаве. По приїзду нас з іншими студентками поселили в гуртожиток, з дуже хорошими умовами. Також в перші дні ми познайомились з кураторами, які повинні нам допомагати впродовж програми. Важливим для мене було поглянути, як моя спеціальність вивчається в іншій країні, почерпнути досвід та вміння, які безсумнівно пригодяться мені в майбутньому.
На своєму факультеті я єдина студентка по програмі, але викладачі та одногрупники мені охоче допомагають. Що ж до самого процесу навчання в університеті, перш за все, варто віддати належне інформаційній системі університету USOS, де кожен студент має свій персональний онлайн-кабінет, де можна знайти всі необхідні навчальні матеріали та отримати оцінку викладача, що дуже зручно. В кожній аудиторії є комп’ютер і проектор, які використовуються на кожній парі. Це допомагає активно включитися в процес навчання, краще і з легкістю зрозуміти і запам’ятати матеріал лекції.
Більшість занять у мене проходить в лікарні і також в професійно обладнаних університетських приміщеннях. У лікарні, я разом з моїми польськими одногрупниками працюємо в парах, по двоє. Викладач, який нас координує під час цих занять, приводить пацієнтів і ми з ними працюємо під наглядом, збираємо анамнез, виконуємо вправи залежно від їхнього стану, під кінець всі збираємось і підводимо підсумок зробленої роботи вносячи корективи.
На практичних заняттях ми вивчаємо такі предмети як: кінезіотерапію, мануальну терапію і масаж. Головні завдання до пари, – це переглянути презентацію, прочитати як мінімум обов’язкові наукові статті (саме ті, які запропонує викладач), тому що під час заняття будуть вестись дискусії та обговорення.
Усі викладачі мають великий стаж роботи, високу фахову й методичну підготовку і завжди готові допомогти. Окрім цього, студентів намагаються також ознайомити з практичною стороною кожної дисципліни. Це лише початок і я з нетерпінням чекаю, що ж буде дальше.
Хочу щиро подякувати Дрогобицькому державному педагогічному університету імені Івана Франка та Відділ Міжнародних Зв’язків за цю можливість, адже це неоціненний досвід, нові враження, знання, знайомства та спогади, які залишуться зі мною на все життя. Слава Україні! Героям слава!

By vmp