Навчальна ознайомлювальна практика студентів І курсу спеціальності «Фізична терапія, ерготерапія»

Важливою складовою в системі підготовки фізичних терапевтів та ерготерапевтів є практична підготовка. Згідно з навчальним планом студенти першого курсу в період з 17 по 30 травня проходили навчальну ознайомлювальну практику з фізичної терапії, ерготерапії. Спектр практико-орієнтованих заходів був надзвичайно різноманітний. Протягом двох тижнів студенти відвідали реабілітаційні та оздоровчі заклади міст Дрогобича, Трускавця і області та ознайомилися з особливостями їхньої майбутньої професійної діяльності.
Насамперед студенти відвідали відділення відновного лікування Дрогобицької міської лікарні № 1 м. Дрогобич, де завідувач відділення лікар невролог Ігор Андрейко ознайомив з роботою закладу, матеріально-технічною базою. Особливу увагу Ігор Ярославович зосередив на діяльності кабінету фізичної терапії, який обладнаний сучасним реабілітаційним обладнанням: реабілітаційна клітка з системою блоків і вантажів, реабілітаційні кушетки, вертикалізатори, динамічний пересувний підйомник для переміщення нерухомих пацієнтів, механо-терапевтичні тренажери. Студенти на собі змогли відчути дію різних вправ на спеціальному обладнанні та тренажерах кабінету.

бальнеологія 1
бальнеологія 3
бальнеологія 2
бальнеологія 4

Радо прийняли наших студентів в центрі відновного лікування «Модричі» – центрі європейського рівня для людей з обмеженнями життєдіяльності, де поєднані високий професіоналізм та сучасні технології. Директор центру, фізичний терапевт та викладач кафедри фізичної терапії, ерготерапії Олег Масний ознайомив з роботою центру та напрямами діяльності. У центрі студенти мали змогу спостерігати за діяльністю кабінетів кінезотерапії, ерготерапії, гідрокінезотерапії, апаратної терапії, роботою медичного супроводу.

Модричі 1
Модричі 3
Модричі 2
Модричі 4

Уже багато років поспіль студентів гостинно приймає Міжнародна реабілітаційна клініка Козявкіна. Перед студентами виступив заступник директора, кандидат медичних наук, лікар-невролог Михайло Гордієвич з цікавою презентацією про метод Козявкіна (Система інтенсивної нейрофізіологічної реабілітації), детально зупинившись на складових методу. Головна медсестра клініки Тетяна Зеленяк познайомила студентів з діяльністю клініки та особливостями роботи фізичних терапевтів і ерготерапевтів з пацієнтами неврологічного профілю. Студенти мали змогу спостерігати за сеансами занять мобілізуючої гімнастики, спеціального масажу з елементами постізометричної та антигравітаційної релаксації, апітерапії, рефлексотерапії, механотерапії, світлотерапії, вібротерапії, комп’ютерної ігротерапії, ознайомилися з програмою біодинамічної корекції рухів із застосуванням костюму корекції рухів «Спіраль». Студентів надзвичайно вразила командна робота та закоханість у свою справу працівників клініки.

Клініка Козявкіна 2
Клініка Козявкіна 5
Клініка Козявкіна 1
Клініка Козявкіна 3

Надзвичайно тепло нас приймала одна з найсучасніших реабілітаційно-спортивних баз України та Європи – Західний реабілітаційно-спортивний центр національного комітету спорту інвалідів України (с. Яворів Турківського району Львівської області). Це унікальний центр, де люди з інвалідністю разом з олімпійцями та паралімпійцями можуть почувати себе на рівних. Перед студентами виступила директор центру Наталія Рода, підкресливши, що головною особливістю бази є повна її доступність для спортсменів з інвалідністю. Тут створені всі умови для нечуючих, незрячих, осіб з ураженнями опорно-рухового апарату тощо. З реабілітаційними залами, кімнатою ерготерапії, та в цілому територією центру студентів ознайомили фізичні терапевти Андрій Чеберяк та Ірина Кириченко, ерготерапевти Інна Клюйко і Марта Верес. Студенти мали можливість отримати цінні поради від працівників, дізнатись тонкощі використання універсального дизайну та побачити безбар’єрний простір для людей з різними нозологіями. Мабуть, найточніше про знайомство з центром висловилась студентка 1 курсу Юлія Семенишин, яка після всього побаченого і почутого свідомо заявила: «Це щастя проходити практику тут. Я хочу щоби практика не закінчувалася..».

Західний Реабілітаційно-Спортивний центр 1
Західний Реабілітаційно-Спортивний центр 3
Західний Реабілітаційно-Спортивний центр 2
Західний Реабілітаційно-Спортивний центр 4
Західний Реабілітаційно-Спортивний центр 5
Західний Реабілітаційно-Спортивний центр 7
Західний Реабілітаційно-Спортивний центр 6
Західний Реабілітаційно-Спортивний центр 8

Також студенти відвідали санаторій «Карпати», м. Трускавець – один із найпопулярніших готельно-курортних комплексів Західної України. Завідувач лікувально-діагностичного центру, лікар уролог Ярослав Грицак розповів про роботу закладу, основні реабілітаційні програми, які користуються популярністю серед пацієнтів, такі як респіраторна реабілітація після COVID-19; реабілітація при захворюваннях опорно-рухового апарату; реабілітація при захворюваннях периферичної нервової системи. Кінезіотерапевт Василь Клепач провів цікаву екскурсію закладом, познайомив з фахівцями відновного лікування. Студенти познайомилися з роботою кабінетів кінезотерапії, механотерапії, ручного та апаратного лікувального масажу, карбокситерапії, інтерференс-терапії, апаратами для сухого та підводного витяжіння хребта, озокеритотерапії, бальнеотерапії.

санаторій Карпати 1
санаторій Карпати 4
санаторій Карпати 2
санаторій Карпати 5

Не менш цікавою та професійною була екскурсія на одне з кращих протезно-ортопедичних підприємств області «Арол плюс» (м. Львів). Директор підприємства, доцент кафедри фізичної терапії, ерготерапії ДДПУ імені Івана Франка Олександр Герасименко, ознайомив з роботою підприємства та напрямами діяльності. Олександр Сергійович розповів про те, що завдяки найсучаснішим технологіям, високоякісним матеріалам та комплектуючим, що бездоганно зарекомендували себе в усьому світі, а також досвіду та знанням фахівців на підприємстві можна відновити або компенсувати порушену функцію кінцівок людини, відновлюючи втрачені функції організму та надаючи можливість залишатися активним членом суспільства.

Арол плюс 2
Арол плюс 1

Важливою складовою навчальної ознайомлювальної практики є знайомство з громадськими об’єднаннями осіб з обмеженнями життєдіяльності, осіб з інвалідністю. Першокурсники відвідали Дрогобицьке добровільне товариство захисту дітей-інвалідів «Надія» та Центр соціальної реабілітації та адаптації для молоді з особливими потребами «Дивовижні долоні», що діє при благодійному фонді УГКЦ «Карітас» Самбірсько-Дрогобицької єпархії. Голова ДДТЗДІ «Надія» Ірина Дзюрах та керівник Центру «Дивовижні Долоні» Анатолій Смолень провели цікаві змістовні екскурсії, що відкриває можливість нашим студентам долучитися до різних сфер волонтерства.

Карітас, Надія 2
Карітас, Надія 4
Карітас, Надія 1
Карітас, Надія 5

Також наші студенти мали змогу відвідати КНП «Хоспіс» Самбірської районної лікарні для паліативних хворих. Медичний директор закладу Олена Синейко-Парійчук наголосила, що їхні пацієнти потребують фізіотерапевтичної та ерготерапевтичної підтримки, заклад відкритий до співпраці та волонтерської роботи з майбутніми фізичними терапевтами та ерготерапевтами. Студенти спостерігали за роботою медичного супроводу, а також долучалися, виконуючи реабілітаційні втручання.

Хоспіс 1
Хоспіс 3
Хоспіс 2
Хоспіс 5

Цікавою та професійною була екскурсія студентів до Інклюзивно-ресурсного центру м. Дрогобич. Директор закладу Ірина Шустова захоплююче ознайомила першокурсників із філософією інклюзивності, основними концепціями доступного середовища, універсального дизайну в навчанні дітей з особливими потребами, розповіла про основні напрямки роботи центру та стратегію комплексного супроводу дитини з особливими потребами та її сім’ї. Під час екскурсії студенти з цікавістю оглянули приміщення центру, ознайомились з роботою фахівців, особливостями реабілітаційної, психологічної та логопедичної допомоги особливим дітям.

Інклюз-ресурсний центр 1
Інклюз-ресурсний центр 3
Інклюз-ресурсний центр 2
Інклюз-ресурсний центр 4

Професорсько-викладацький колектив кафедри фізичної терапії, ерготерапії ДДПУ імені Івана Франка висловлює щиру подяку усім керівникам та працівникам реабілітаційних та оздоровчих закладів за участь у нашій практико-орієнтованій діяльності! Сподіваємось на подальшу співпрацю!

Організацією практики для студентів займалися: директор інституту фізичної культури і здоров’я професор Микола Лук’янченко, завідувач кафедри фізичної терапії, ерготерапії доцент Наталія Закаляк, інститутський керівник практики доцент Ніна Грибок, кафедральні керівники практики доцент Наталія Іваніків і старший викладач Юрій Рогаля.