Семінар ФІФА для арбітрів футзалу

Один з найавторитетніших світових арбітрів футзалу Педро Галан напередодні працював у Києві, де провів дводенний семінар ФІФА для арбітрів та спостерігачів арбітражу української «Екстра-ліги».
У Будинку Футболу іспанця вітали перший віце-президент ФФУ Анатолій Попов, асистент куратора системи арбітражу у професіональному футболі України Лучано Лучі та президент АМФУ Сергій Владико. Пан Галан ознайомив арбітрів із програмою ФІФА «Refereeing Assistant Programme» та окреслив головне завдання для учасників семінару – уніфікувати критерії та Правила гри з футзалу, враховуючи останні доповнення та напрацювання ФІФА та УЄФА у цьому напрямку, задля їх єдиного трактування арбітрами та спостерігачами арбітражу у майбутніх матчах.
Крім того, сеньйор Галан акцентував свою увагу на вимогах ФІФА щодо трактування Правил гри з футзалу. Були обговорені ключові теми, що викликають найбільше непорозуміння серед гравців, тренерів та вболівальників, а саме: гра рукою, позбавлення суперника явної гольової можливості та оцінка єдиноборств, а також винесення дисциплінарних санкцій.
Перед відльотом до Іспанії пан Галан зазначив: «Я дуже вдячний Федерації футболу України і особливо президенту АМФУ Сергію Владико за те, що запросили мене попрацювати у вас. Цей курс для ваших арбітрів – тільки початок. Адже ми будемо надавати будь-яку допомогу для того, щоб рівень ваших суддів підвищувався. Цей семінар був першим у черзі семінарів для арбітрів зі всього світу – і це свідчення того, що ФІФА і УЄФА вірять в український футзал! Наступного тижня я вирушаю до Коста-Ріки, де пройде наступний семінар, тож українські рефері обговорювали зміни до Правил у футзалі першими. Я дуже задоволений роботою у Києві й найближчими днями підготую звіт для керівництва ФІФА та УЄФА».
Залишилися задоволені й наші учасники семінару. Голова комітету арбітрів АМФУ Юрій Веремчук так прокоментував підсумки заходу: «По-перше, я хочу подякувати всім, хто зробив такий подарунок українським арбітрам й надав можливість отримати важливі знання з перших вуст. Все було на найвищому рівні, навіть усі побутові питання були продумані. І по-друге. Що сказати про Педро Галана? Це педагог найвищого рівня, одним словом професіонал! Він у світовому футзалі – 35 років, і його авторитет у ФІФА та УЄФА непереконливий! Працювати з ним було одне задоволення, ми навіть жартували, що двох днів для семінару нам замало. Сеньйор Галан пообіцяв, що наступного разу буде більше часу для семінару з практичними зайняттями. Підсумовуючи, скажу – ми всі дуже задоволені».

seminar-FIFA-1Такі самі враження і у арбітра Романа Проця: «Містер Галан справжній профі! За два дні ми отримали максимум інформації, і ніхто в залі не позіхав – іспанець міцно тримав аудиторію! Цікаво було, коли обговорювали такі важливі моменти гри, як неспортивна поведінка і агресія на майданчику. Адже головне завдання – чітко виконувати інструкції та рекомендації ФІФА та єдине трактування Правил у світовому футзалі. До речі, Педро Галан наприкінці семінару роздав нам відео-тест – мовляв, не багато арбітрів у світі проходять його на відмінно. Але українські арбітри с честю пройшли цей тест, після чого містер Галан був вражений рівнем підготовки наших суддів.

seminar-FIFA-3
До речі, українські арбітри приємно здивували своєю новою екіпіровкою. З`ясувалося, що перед самим семінаром АМФУ отримала на безоплатній основі комплекти форми від відомої у світі компанії JOMA. Минулого місяця був проведений тендер серед відомих спортивних брендів, але тільки представники JOMA погодилися на умови АМФУ й надали повний «боєкомплект» спортивної екіпіровки для наших суддів. Крім нової форми, наші арбітри отримали і сертифікати семінару ФІФА.
На такій мажорній ноті завершився семінар для арбітрів та спостерігачів вітчизняного арбітражу, а Педро Галан на прощання пообіцяв якнайшвидше повернутися до Україну в майбутньому.

Текст – futsal.com.ua