ДИСЕМІНАЦІЯ ПРОЕКТУ ERASMUS+ KA2 «UKROTHE» У ПРОФЕСІЙНІЙ СПІЛЬНОТІ ЕРГОТЕРАПЕВТІВ

12 квітня 2023 року відбулися Загальні Збори громадського об’єднання «Українське товариство ерготерапевтів» (ГО УТЕ), в яких взяла участь доцент кафедри фізичної терапії, ерготерапії та здоров’я Дрогобицького державного педагогічного університету імені Івана Франка Наталія Закаляк, як член професійного об’єднання за спеціальністю. ГО УТЕ об’єднує практикуючих ерготерапевтів та викладачів ЗВО України, в яких проводиться підготовка здобувачів вищої освіти за спеціальністю «Терапія та реабілітація», під керівництвом Голови правління Ольги Мангушевої. Знаковою була присутність на зборах професійного товариства  віце-президентки Всесвітньої Федерації Ерготерапевтів (WFOT) Саманти Шанн (Великобританія).

Ольга Мангушева відзначила, що попри всі труднощі і перешкоди ерготерапія, як професія, в Україні продовжує розвиватися і вона як голова правління ГО УТЕ і член WFOT докладає всіх зусиль для цього. Кожен учасник зборів поділився своїм досвідом і досягненнями в ерготерапевтичній практиці.

Наталя Закаляк скористалася нагодою і розповіла членам ГО УТЕ про досягнення і  результати проекту Erasmus+ KA2 “UKROTHE” (Розвиток бакалаврської освітньої програми з ерготерапії), в реалізації якого окрім команди ДДПУ імені Івана Франка беруть команди Хмельницького національного університету, Придніпровської державної академії фізичної культури і спорту, Реабілітаційного центру «Модричі» (м. Трускавець), БФ «КАРІТАС» Самбірсько-Дрогобицької єпархії УГКЦ (м. Дрогобич) під керівництвом європейських партнерів VIVES University College (Brugge, Бельгія), Porto Polytechnic Institute (Португалія) та Неурядових організацій ORADEA (Румунія) і «TAPAS» (Іспанія). Обговорювали виклики і проблеми, які пов’язані з перспективою підготовки бакалаврів з ерготерапії за окремими освітніми програмами у ЗВО України. Ольга Мангушева зазначила, що завершує роботу над професійним перекладом підручника «Foundations for Practice in Occupational Therapy», Duncan E., 2021 р., офіційне видання якого є одним із результатів нашого проекту і який так необхідний для належного забезпечення освітньої підготовки фахівців для сфери ерготерапії у ЗВО України.

Віце-президентка WFOT Саманта Шанн зазначила, що у світовій професійній федерації знають про труднощі, з якими стикають українські ЗВО на шляху до підготовки ерготерапевтів за окремими освітніми програмами вже на бакалаврському рівні вищої освіти і проблемами розвитку ерготерапії як ідентичної професії в Україні. Саманта Шанн повідомила, що Всесвітня асамблея охорони здоров’я ВООЗ працює із країнами щодо підписання резолюції про визнання ерготерапії унікальною професією, яка є значною частиною реабілітації.  Віце-президентка WFOT запевнила, що вони також співпрацюють з профільними міністерствами нашої держави щодо долучення України до підписання цієї резолюції, яка вигаматиме від держав-підписантів резолюції розвивати ерготерапевтичну освіту і професію ерготерапевта в країні.

Даний захід виступив чудовою платформою для поширення інформації про реалізацію проекту Erasmus+ KA2 “UKROTHE” серед професійної спільноти в Україні та за її межами, зацікавленої в розвитку ерготерапії в Україні.