Реалізація проєкту «Невідкладна допомога – BLS» доцентами кафедри медико-біологічних дисциплін, географії та екології.

8-9 та 14-15 листопада у рамках співпраці факультету здоров’я людини та природничих наук з ліцеєм №4 імені Лесі Українки Дрогобицької міської ради, на запрошення директора Наталії Гук, у рамках тижня біології відбулися тренінги з надання домедичної допомоги для учнів 6-11 класів.
Доценти кафедри не перший рік реалізовують програму міжнародного проєкту «Невідкладна допомога – BLS», який організовано спільно з Університетом прикладних наук VIVES за підтримки неурядової організації VZW «ORADEA». Одним із важливих завдань проєкту є проведення виїзних тренінгів у закладах загальної середньої освіти Дрогобицької територіальної громади з метою формування в учнів навичок проведення серцево-легеневої реанімації, пізнавального інтересу до надання невідкладної допомоги.

1
4
8
2
5
14
3
6
16

З вітальним словом до учасників заходу виступив Віталій Філь, завідувач кафедри медико-біологічних дисциплін, географії та екології, який наголосив на важливості здобутих на тренінгу знать і вмінь, а вчасно й правильно надана домедична допомога у більшості випадків не тільки рятує життя потерпілого, але й забезпечує подальше успішне лікування хвороби або ушкодження, попереджає розвиток важких ускладнень.
На тренінгу доценти кафедри акцентували увагу на серцево-легеневій реанімації. Учні під час практичного заняття за допомогою фахівців: Віталія Філя, Ірини Копко, Оксани Лупак та студентів: Назара Войтовича, Павла Гроздова, Богдана Лучечко здобули базові знання щодо алгоритму дій з оцінювання стану постраждалого, виклику бригади «швидкої допомоги», перевірки наявності дихання, проведення серцево-легеневої реанімації та відпрацьовували навички із використанням тренажерів Lilly і Little Anne. Школярі, відпрацювавши навики серцево-легеневої реанімації навчилися користуватися дефібрилятором (навчальним) та засвоїли алгоритм дій при його наявності.

9
7
10
13

Загалом впродовж 4 днів було задіяно понад 300 учнів ліцею, класних керівників та вчителів предметників, які сміливо відпрацьовували методику надання домедичної допомоги. Принагідно з учнями 10-11 класів працівниками кафедри проведено профорієнтаційну роботу та роздано рекламні матеріали про діяльність факультету та університету.
Щиро дякуємо дирекції ліцею, вчителям біології та хімії за запрошення та організацію тренінгів на належному рівні.