Волонтерська робота студентів факультету здоров’я людини та природничих наук

З початком повномаштабної війни в Україні 24 лютого 2022 року життя військових розділилося на дві смуги – бойові дії та лікування і реабілітація після пережитого та побаченого. Ситуація на фронті важка, тому багатьом захисникам, які пережили пекло бойових дій, реабілітація потрібна як ковток свіжого повітря. У підніжжя Карпат курортний Трускавець взяв на себе місію потужного центру оздоровлення та реабілітації воїнів. Найчастіше скеровують на реабілітацію військових із численними травмами нижніх і верхніх кінцівок. Ці травми – наслідки отриманих поранень у зоні бойових дій. Також є пацієнти, яких турбують соматичні захворювання (так звані захворювання органів травлення), захворювання сечовидільної системи та психологічні проблеми – неврози після пережитого й побаченого.

20 жовтня 2022 року студенти Ярослав Проць (гр. ФТ-111М), Максим Проць (гр. ФКС-16Б), Григорій Амбіцький (гр. ФКС-16Б), Володимир Тута (гр. ФКС-16Б), Богдан Дякон (гр. ФКС-16Б), Іван Фляк (гр. ФК-15Б) та викладачі факультету Наталія Закаляк, Олександр Лемешко, Роман Проць відгукнулися на прохання благодійного фонду «Воля-15» і спільно з фахівцями допомагали нашим захисникам.

Реабілітація – це насамперед повернення – і фізичне, і психологічне – людини в соціальне життя. В боротьбі з неврозами, посттравматичними стресовими розладами, втратою кінцівки одним з ефективних методів реабілітації є плавання. Реабілітація на воді має оздоровчо-профілактичний характер. Тренер спеціально підбирає комплекс вправ, спрямованих на зміцнення (відновлення) певних функцій організму. Студенти спільно з реабілітологами-фахівцями мали можливість не тільки долучитися до волонтерського руху, але й набути нових знань, дізнатися нові комплекси реабілітаційного плавання.

З етичних міркувань та ситуацією, що складається в нашій державі, військослужбовці просили не виставляти світлини з реабітаційного заняття та зберегти їхню приватність. Висловлюємо щирі слова подяки волонтерським і громадським організаціям, які не дозволяють нашим героям впасти духом.