Радіодиктант національної єдності

Уже цієї  п’ятниці, 27 жовтня, відзначатимемо День української писемності та мови. За традицією – в цей день відбудеться Радіодиктант національної єдності. Це – своєрідний щорічний флешмоб, який об’єднює людей, закоханих у слово.

Цьогоріч День української писемності та мови відзначаємо 27 жовтня за новим календарем, оскільки саме на 27 жовтня припадає День пам’яті Нестора Літописця.

Написання радіодиктанту національної єдності стартує об 11:00 год. Послухати диктант можна – на Суспільному Мовленні, на хвилях Українського Радіо та Радіо Культура, наживо в ефірі телеканалу Суспільне Культура, на YouTube-каналі Українського Радіо, на Facebook-сторінках Суспільного.

Усіх, хто писатиме радіодиктант закликають робити фотографії та відео із цієї події. А також публікувати фотосвітлини в соціальних мережах із гештегом #радіодиктант2023.

Долучитися до написання радіодиктанту можна з будь-якої точки світу.

Авторкою цьогорічного радіодиктанту-2023 стала українська поетеса та перекладачка Катерина Калитко. Назва тексту — “Дороги України”.

До методичної роботи над радіодиктантом також долучилася мовознавиця, докторка філологічних наук Лариса Масенко.

Читатиме радіодиктант актор театру та кіно Олексій Гнатковський, який зіграв Івана Довбуша у фільмі “Довбуш”.

Текст радіодиктанту національної єдності оприлюднять у понеділок, 30 жовтня, об 11:00 — на сайті Українського радіо та Суспільного Культура.

Диктанти на перевірку можна надіслати поштою або на e-mail:

– паперові листи приймаються на адресу Київ, 01001, вул. Хрещатик, 26; важливо, щоб гриф дати надсилання був не пізніше ніж 29 жовтня.

– або ж можна сфотографувати чи відсканувати текст (у форматі .jpg, .png, .jpeg, .tiff, .pdf) і надіслати його на rd@suspilne.media; листи приймаються до 11:00 30 жовтня.

Додамо, радіодиктант єдності проводять уже 23-й рік поспіль., а започаткувала його команда Українського радіо у 2000 році. Головна мета — об’єднати всіх українців як в Україні, так і за її межами, а не перевірити знання.