«Кожна матір для своєї дитини є дверима у світ і вікном у вічність»

У кожної хорошої людини за спиною стоїть мама.

Евандер Холіфілд

 

День матері – міжнародне та локальне свято на честь матері сім’ї, а також материнства, материнських зв’язків та впливу матерів у суспільстві. Його відзначають у різні дні у багатьох частинах світу, найчастіше в березні чи травні.

Ідею відзначати День матері як день єдності в боротьбі за мир на планеті запропонувала активістка з США Джулія Уорд Хоув 1872 року.

1910 року штат Вірджинія першим визнав День Матері офіційним святом, а 1914-го американський президент Вудро Вільсон оголосив другу неділю травня національним святом усіх матерів. Слідом за США свято стали відзначати і в інших країнах.

Вибір дати свята пов’язують із тим, що травень, коли Природа-мати вдягає свою доньку-Землю в пишне оздоблення зелені та квітів, вважається місяцем Пресвятої Богородиці. У День матері люди висловлюють подяку материнській самопожертві та всіляко вшановують матерів.

Вперше День матері в українській громаді відсвяткували 1928 року за ініціативою Союзу українок Канади. 1929 року свято відзначалося у Львові та на Тернопільщині. Пізніше воно стало популярним і в інших регіонах, цього дня організовували концерти та фестивалі на честь матерів.

1939 року керівництво СРСР заборонило свято, і лише 1990-го завдяки зусиллям громадських організацій воно повернулося до України. Згідно з указом президента від 10 травня 1999 року День матері в нашій країні відзначається офіційно кожної другої неділі травня.

Традиційно українці вітають мам у другу неділю травня. У 2023 році День матері в Україні святкуватимуть 14 травня.

Століттями історію вершили чоловіки, але за кожним навіть сильним воїном, стояла жінка – його мати. Материнська любов і слова, залишаються в душі людини на все життя і сьогодні ми хочемо привітати тебе, матусю, і побажати, щоб тебе завжди оточували турботою близькі люди, щоб кожен день починався з посмішкою, здоров’я з роками не підводило і щоб ти була по-справжньому щаслива!

 

 

День Матері! Благословенна будь, українська Жінко-Мамо!

Терпляча і любляча. Мужня, нескорена, вічна…

Ти сьогодні з надією офіруєш своє дитя Богові, Україні, Волі.

Уклін Тобі і слава!