“З жертовним стягом їх звитяг…»: до 80-річчя початку формування дивізії УНА «Галичина»

28 квітня 1943 р. проголошено про початок створення дивізії «Галичина». Почався набір добровольців, який у короткому часі (травень, червень) дав 80 тисяч. Однак до дивізії покликано всього 13 тисяч. Перші транспорти добровольців виїхали зі Львова вже 18 липня того ж року. Із збірних пунктів більшість скеровувано до вишкільних місць, розкинених по цілій Німеччині та окупованих нею територіях. Формування дивізії почалося восени 1943 р., а закінчилося весною 1944 р. в Нойгаммері на Сілезії.

Воєнна дорога дивізії була коротка. Дивізія, як висловився шеф її штабу, не була як слід підготована до бойових дій, зокрема таких, треба додати, як була під Бродами. Там були цілковито знищені загартовано німецькі дивізії ХІІІ корпусу, а що ж говорити про недосвідчену в боях дивізію «Галичина».

Українська молодь бажала дістати добрий військовий вишкіл і зброю в руки, щоб могти продовжувати боротьбу за державність в майбутній українській армії.

У читальній залі №2 експонується виставка “З жертовним стягом їх звитяг…»: до 80-річчя початку формування дивізії УНА «Галичина»