Міжуніверситетський діалог заради перемоги

Наукова комунікація в царині української літературознавчої науки надважлива для нашого сьогодення. Це допомагає особливо у часи війни з віковічним московським ворогом гартувати наш національний дух,  утверджувати ідентичність, осмислювати глибини культури.

Нещодавно, 9 червня 2022 року, відбулася творча зустріч з відомим літературознавцем, поетом, шевченкознавцем, доктором філологічних наук, професором Черкаського національного університету імені  Богдана Хмельницького Василем ПАХАРЕНКОМ, який прочитав лекцію на тему незбагненності Тараса Шевченка. Нині слово Кобзаря актуальне як ніколи і ми й досі не перестаємо дивуватися силі духу слова українського генія. Ще з того часу, коли поет промовив: «Возвеличу малих отих рабів німих! Я на сторожі коло їх поставлю слово…», ця пророча обіцянка стала форпостом і пересторогою для української нації,  уберігши її від руїни, а зараз це, напевно, чи не найпотужніший блокпост у часи новітнього і кривавого протистояння.

Серед слухацької авдиторії професорсько-викладацький склад (проф. Ігор НАБИТОВИЧ, доц. Олена КУЦИК, доц. Мирослава ІВАНИШИН, доц. Василь ЗВАРИЧ) та студенти-філологи, завдяки яким лекція набула форми активного діалогу. Адже той, хто, за Франковим, був сином мужика – і став володарем у царстві духа. Хто був кріпаком – і став велетнем у царстві людської культури. Хто був самоуком – і вказав нові, світлі і вільні шляхи професорам і книжним ученим є і сьогодні непомильним дороговказом існування нашої держави.

Онлайн-спілкування відбулося на базі університетської бібліотеки (директор доц. Ігор РОЗЛУЦЬКИЙ) спільно із кафедрою української літератури та теорії літератури (завідувач, проф. Петро ІВАНИШИН).

Висловлюємо подяку професорові Василеві ПАХАРЕНКУ й сподіваємося надалі на плідну співпрацю з визначними вченими України задля перемоги нашої держави.

Бібліотека ДДПУ імені Івана Франка